Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: je kunt (gratis!) werken in deze eeuwenoude kluis van de Jacobikerk

Door Janine Guijt 1 juli 2020

Helemaal klaar met je eigen keukentafel of thuiswerkkantoor? Dan kun je natuurlijk een flexwerkplek in de stad zoeken om daar je laptop open te klappen, maar je kunt jezelf ook terugtrekken in de eeuwenoude kluizenaarsruimte van de Utrechtse Jacobikerk. De kerk stelt de kluis gratis beschikbaar aan Utrechters die behoefte hebben aan focus en rust.

In een van de pilaren in de Jacobikerk vind je een Middeleeuwse kluis met een bijzondere geschiedenis: kluizenares Alyt Ponciaens heeft er dertig jaar gewoond. Ze koos ervoor om zich af te zonderen van de wereld en afstand te doen van al haar bezittingen om zich te focussen op God. Door de vensters in de kluis konden voorbijgangers haar vanaf het Jacobskerkhof om raad of gebed vragen of voedsel brengen.

Stilte, focus en bezinning

Vandaag de dag kun je nog steeds in de kluis komen, bijvoorbeeld als je even ongestoord wil lezen, nadenken, tekenen of schrijven. De ruimte wordt beschikbaar gesteld door ViaJacobi, een community van twintigers en dertigers die met elkaar in gesprek gaan over levensvragen en actuele maatschappelijke thema’s. “Ook zoeken we naar momenten van stilte, focus en bezinning”, laat de community weten. “In de periode van lockdown merkten we dat veel mensen het moeilijk vinden om tot rust te komen. Soms komen de muren op je af of vlieg je je huisgenoten bijna in de haren. Daarom hebben we de kluis in de Jacobikerk opengesteld als plek om even de hectiek van het dagelijkse leven te ontvluchten.”

Nog meer werkplekken

Een verblijf in de kluis is gratis. Wel vraagt ViaJacobi gebruikers om hun kluiservaring te delen in het gastenboek of op social media. Je kunt de ruimte op maandag, dinsdag en donderdag voor een tijdslot van drie uur boeken. Omdat er veel animo voor de kluis is, heeft ViaJacobi besloten om ook nog vijf gratis werkplekken beschikbaar te stellen in de Jacobikerk. Deze werkplekken kun je vanaf 6 juli reserveren via de website van de community.

Silent Reading Party

Ook tof: ViaJacobi organiseert deze zomer ook Silent Reading Party’s in de kerk: op zaterdag 4 juli en zaterdag 22 augustus van 16.00 tot 18.30 uur. “Je kunt dan met je eigen boek een plekje zoeken in de bijzondere historische Jacobikerk! Een bijzondere gelegenheid om op een historische plek weg te duiken in een verhaal.” Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Leroy Lucas organiseert Keti Koti in Utrecht: ‘Het is niet wit tegen zwart. Het is iedereen tegen racisme’

Misschien zie je het weleens op stickers, posters of flyers. Misschien vier je het ieder jaar, maar ...

Voor de late shoppers: Albert Heijn op de Neude is binnenkort iedere dag tot middernacht open

We mogen weer! Dit weekend kun je naar een Silent Disco Rave in de Ping Pong Club

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Utrechters Nico en Nelleke zijn de beste huisbazen van onze stad

In september start de bouw van Wonderwoods: een verticaal bos in hartje Utrecht

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Utrecht

Utrechtse mysteries: klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Hotspot-update: 7 x nieuws over horecazaken en winkels in Utrecht

adv.