Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bellen of appen achter het stuur? Zoveel automobilisten kregen een boete in Utrecht

Door Janine Guijt 20 november 2020

Even een berichtje typen terwijl je rijdt kan je een flinke prent opleveren: € 240,-! Het hoge bedrag schrikt niet iedereen af; er zijn veel mensen die op de bon worden geslingerd voor het gebruiken van een mobiele telefoon in het verkeer. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Samen met LocalFocus hebben zij in kaart gebracht hoeveel bestuurders en fietsers in 2019 een boete hebben gekregen voor telefoongebruik achter het stuur. Goed om te weten: het gaat om boetes die zijn uitgedeeld in de gemeente, niet om Utrechters die een overtreding hebben begaan.

Steeds meer boetes uitgedeeld

Het is voor de overheid een aardige inkomstenbron. Vorig jaar zijn meer dan 120.000 boetes uitgedeeld aan appende en bellende bestuurders en fietsers. Dat is ruim de helft meer dan in 2018. Dit komt voor een deel omdat telefoongebruik op de fiets sinds 2019 is verboden.

Boetes in Utrecht

In Utrecht werden vorig jaar 4143 boetes uitgedeeld aan automobilisten die een telefoon vasthielden in het verkeer. Bij elkaar waren die boetes goed voor 787.234 euro in de staatskas. Ter vergelijking: in 2018 werden er 2186 boetes uitgeschreven in Utrecht.

Camera’s leggen vast of je je telefoon vasthoudt

Automobilisten die met de telefoon aan hun oor over de A27 rijden, moeten bij Houten extra opletten. Het Openbaar Ministerie test daar sinds vorige week een speciale camera die bellende bestuurders kan betrappen. Bekeuringen worden overigens nog niet uitgedeeld. Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

In kaart

Check hier per gemeente het aantal boetes voor appende en bellende bestuurders:

Lees ook:

Mag dat: met de auto fietsers inhalen in een fietsstraat?

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Utrechtse straatbeeld: fietsstraten. In 1996 werd de Burgeme...

Roken op het station: dit bedrag aan boetes werd in Utrecht opgehaald

Herrie in de Domstad: zoveel boetes voor geluidsoverlast werden er uitgedeeld in Utrecht

De verkeersboetes gaan omhoog: dit betaal je in 2020 voor overtredingen

8 x verkeersboetes voor fietsers in Utrecht waar je van schrikt

Trots: Utrecht staat in de top 3 van meest aantrekkelijke woonplaatsen van Nederland

adv.