Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bah: Utrecht ligt bezaaid met gebruikte mondkapjes

Door Bonnie Dekkers 22 oktober 2020

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal op straat gegooide mondkapjes toe. Natuurlijk wil je jouw herbruikbare mondkapje graag kwijt na een bezoek aan de winkel of in de trein, maar let er wel even op dat je deze niet op straat gooit.

Nu we steeds vaker een mondkapje dragen, zie je de plastic variant overal op straat rondslingeren. Gewoon over de schouder weggegooid door stadsgenoten die niet de moeite willen nemen ze in de afvalbak te gooien of een herbruikbare aan te schaffen.

Plastic

Een rare gewoonte die niet alleen als smerig wordt ervaren, maar ook nog eens hartstikke slecht is voor onze woonomgeving. Zo lezen we op nu.nl dat de wegwerpvariant voor een deel gemaakt is van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic. De mondmaskers worden voornamelijk op de stoep gevonden vlakbij winkelcentra, bij bushokjes door de hele stad, in plantsoenen en in de bosjes. NL Schoon spreekt zelfs over het nieuwe zwerfafvalprobleem in Nederland.

#MONDKAPJEGEENZWERFKAPJE

Laten we met elkaar Utrecht netjes houden en onze mondkapjes gewoon weggooien in de afvalcontainer. Ter info: de plastic wegwerpmondkapjes horen in de restafvalcontainer en niet in de PBD-bak.

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ doe​n Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

Lees ook:

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht

Of de gedeeltelijke lockdown al effect heeft op het aantal positief geteste Nederlanders, is nog te ...

Daten in coronatijd: 7 x leuke activiteiten die je wél nog kunt doen in Utrecht

10 x hier in Utrecht koop je een mondkapje

Mag dat, mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

adv.