Nieuwe cijfers van het RIVM: zo zit het met het aantal besmettingen in Utrecht
Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag is in de week van 13 tot en met 19 januari...
Het is (bijna!) zeker: als het aan het demissionair kabinet ligt, mag je vanaf aankomend weekend tussen 20.30 en 04.30 uur niet meer naar buiten voor een blokje om of een bezoek aan vrienden. Daarnaast wil premier Rutte het aantal mensen dat op bezoek mag komen inperken van twee naar een.
Update 22 januari 9.20 uur: de avondklok komt er, maar gaat niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gelden. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met invoering, maar dan moet de avondklok wel een half uur later ingaan dan het kabinet eerder van plan was. Demissionair premier Rutte zal de aanpassing overnemen en mensen moeten dan met ingang van aanstaande zaterdag 23 januari vanaf 21.00 uur binnen blijven.
Tijdens de persconferentie van woensdag 20 januari zei Rutte er het volgende over: “Het is een heftige maatregel. Niemand wil een avondklok, niemand zit er op te wachten. Maar kijken naar andere maatregelen is nodig. We moeten een derde golf voorkomen”, vertelde Mark Rutte.
Om te peilen wat Utrechters vinden van de avondklok plaatsten we op onze Instagram-pagina een poll. Zo’n 500 volgers lieten van zich horen. 52 procent van de stemmers gaf aan een avondklok geen goed idee te vinden. Er klinken verschillende argumenten daarvoor. Zo zijn sommigen er niet van overtuigd dat de maatregel gaat werken. Ook maken Utrechters zich zorgen over de (psychische) gevolgen. “Het staat niet in verhouding met het leed dat wordt veroorzaakt”, aldus een volger. “Een te grote psychologische klap”, laat iemand anders weten. “Met een fulltime baan valt buiten sporten of een rondje wandelen nu weg.” Ook zijn mensen bang dat het overdag drukker wordt op straat.
48% van de stemmers vindt een avondklok wél een goed idee. “We moeten alles op alles zetten om het virus eronder te krijgen. Pas dan kan alles weer open”, laat iemand weten. “Mensen moeten snappen wat de impact is van hun afspraken en feestjes”, laat iemand anders weten. “Jongeren zoeken elkaar ’s avonds nog veel op, hopelijk voorkomt deze maatregel een snelle verspreiding van de Britse variant”, zegt weer iemand anders.
Premier Rutte, minister Hugo de Jonge en het OMT maken zich met name zorgen om de Britse mutatie van het coronavirus, omdat deze variant een stuk besmettelijker is. Het RIVM gaf dinsdag aan dat naar schatting 10 procent van de positieve testen van afgelopen week om de Britse variant gaat.
Ga je toch naar buiten? Dan riskeer je een boete van € 95,-. Het demissionair kabinet heeft het voornemen om een avondklok in te stellen, wat betekent dat het nog niet officieel is. Leden van de Tweede Kamer moeten toestemming geven en of dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat de avondklok aankomend weekend ingaat.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken