Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Auto’s eruit, loungebanken erin: deze 4 Utrechtse straten zijn een leefstraat

Door Janine Guijt 12 juli 2019

Stel je voor dat je straat omgetoverd wordt tot één grote chillzone, zónder auto’s, maar met loungebanken, plantenbakken, speeltoestellen en heel veel gezelligheid. In de Concordiastraat, Grasstraat, Noordeindestraat en de Malakkastraat gebeurt het deze zomer. Deze straten zijn tijdelijk veranderd in een leefstraat.

Uh, een leefstraat?

Een leefstraat is een combinatie van een speelparadijs voor kinderen en een huiskamer voor de ouders. En dat gewoon op straat! Auto’s moeten (tijdelijk) de straat uit. Daarvoor in de plaats komen plantenbakken, bankjes en speeltoestellen.

Hoe het werkt

Niet iedere straat kan een leefstraat worden. Er moet ten eerste draagvlak zijn. Vervolgens toetst de gemeente of een straat geschikt is om voor een bepaalde periode af te sluiten. Zo moeten er alternatieve routes zijn voor verkeer en mogen er niet te veel parkeerplekken verloren gaan.

De vier leefstraten waren vorig jaar ook van de partij. Initiatiefnemers van de straten hebben met buurtbewoners overlegd over het idee. Daarbij was bijna iedereen positief. Eén bewoner in de Concordiastraat is echter tegen het plan. Er is besloten voor zijn woning geen toestellen te plaatsen en in de vroege ochtend geen herrie te maken.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Nog meer nieuws in Utrecht:

Vet: de bewoners van dit Utrechtse huis hebben de schuur omgetoverd tot kroeg

Kruipend naar huis na een avondje stappen? Dat is in het geval van deze woning aan de Soendastraat n...

In de categorie ‘bijzonder’: je kunt vrijdag meedoen aan een knuffelworkshop voor mannen

Een muizenval van 50.000 euro: deze Utrechtse kunstenaar maakte hem

adv.