Auto’s eruit, banken erin en chillen met je buren: deze Utrechtse straten willen een ‘leefstraat’ zijn

Door Janine Guijt 16 mei 2018

Hoe zou je straat eruit zien als er geen auto’s stonden, maar speeltoestellen, banken en plantenbakken? Bewoners van zeven Utrechtse straten komen er deze zomer achter, want hun straat wordt dan (waarschijnlijk) omgetoverd tot een zogenaamde leefstraat.

Uh, een leefstraat?

Een leefstraat is eigenlijk een combinatie van een speelparadijs voor kinderen en een huiskamer voor de ouders. En dat gewoon op straat! Auto’s moeten (tijdelijk) de straat uit. Daarvoor in de plaats komen plantenbakken, bankjes en speeltoestellen. Hoe het is om in zo’n straat te wonen? Dat gaan de bewoners van de Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat, Runstraat en Salawatihof ontdekken. Zij hebben een aanvraag gedaan om hun straat deze zomer om te vormen tot leefstraat.

Gaat het door?

Het is overigens nog niet helemaal zeker of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. ‘Als blijkt dat er onder omwonenden toch teveel bezwaren bestaan, moeten er eventueel aanpassingen worden gedaan’, lezen we op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad. De gemeente Utrecht wil dat de bewoners onderlinge verschillen zoveel mogelijk zelf oplossen. Wel kan de gemeente ‘indien nodig’ bemiddelen.

adv.