Staking vuilnisophalers leidt tot ‘verrommeling en vervuiling’ in Utrecht
De staking van de Utrechtse vuilnisophalers volgende week zal niet onopgemerkt blijven. De gemeente verwacht ‘verrommeling en vervuiling’ van straten…
Stapels vuilniszakken en overvolle containers domineerden de afgelopen dagen het Utrechtse straatbeeld. Een week lang legden vuilnisophalers het werk neer, om te strijden voor een hoger loon. Dat zorgde niet alleen voor een stad vol vuil, maar ook voor verschillende meningen. Want hóe moet je hier als Utrechter nou mee omgaan?
Je kunt de meningen van Utrechters min of meer opdelen in twee kampen: zij die vinden dat al dat vuil op straat ronduit asociaal is en zij die zeggen dat het alleen op deze manier zichtbaar is om hoeveel werk het gaat.
Zo zegt Laurian in een reactie op Facebook: “Wat zijn mensen toch aso om zo je zooi te dumpen.” En roept Sven de gemeente op de werkers meer te betalen: “En zo wordt maar weer duidelijk hoe erg de afvalophalers gemist worden! Werkgevers kom over de brug en geef het loon wat de werkers verdienen.”
De tekst loopt door na de afbeelding >
Waar doe je nu als inwoner van Utrecht goed aan in zo’n situatie? Volgens Gijsbert Boggia van de FNV zou het het beste zijn om die vuilniszak pas buiten te zetten als de grootste rommel is weggewerkt. Of pas als er weer plek is in de ondergrondse container. “Maar ik weet dat, zeker in de binnenstad, niet iedereen de luxe heeft om afval in huis te bewaren.”
Gijsbert geeft nog een tip: “Wat sowieso kan, is het vuil zo veel mogelijk bij elkaar zetten, zodat het makkelijk in de wagens kan. En veeg waar mogelijk met een bezem los vuil bij elkaar, dat maakt het werk ook gemakkelijker.”
In de reacties roepen mensen ook op om de vuilnismannen te helpen. Sjoukje Volten van de Gemeente Utrecht zegt: “Inwoners die willen helpen met ruimen van zwerfafval kunnen een afvalknijper en een rol vuilniszakken ophalen op één van de wijkbureaus of de afvalscheidingsstations en aan de slag in hun eigen wijk. Het is niet mogelijk om mee te helpen op of achter de vuilniswagen. We vragen hiervoor collega’s van Stadsbedrijven die gewend zijn om fysiek zwaar werk te doen en bekend zijn met de werkinstructie. Die beschikken over veiligheidskleding en -schoenen.”
Weer een ander roept op om fooi of iets lekkers te geven. Gijsbert adviseert: “Ik denk dat je ze een heel groot plezier doet met zichtbaar bedanken. ‘Gewoon’ de dank overbrengen, misschien een bloemetje, iets lekkers. Gewoon, het gebaar is het belangrijkste!” Sjoukje zegt: “Ook tijdens de staking bleek de waardering voor het werk van de vuilnismannen duidelijk, en iets lekkers geven wordt vast gewaardeerd!”
Vooralsnog heeft de stakig niet geholpen. Lees hier meer over in het artikel van AD. Woensdag 15 februari volgt er een landelijke demonstratie in Utrecht.
Denk je nu ‘welke vuilniszakken’? Zo zag de binnenstad er afgelopen week uit:
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken