Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oei, er zijn te weinig reanimatieapparaten in Utrecht

Door Janine Guijt 9 oktober 2019

Utrecht heeft een tekort aan reanimatieapparaten. In ruim de helft van de Utrechtse wijken hangen te weinig zogeheten AED’s.

Binnen 500 meter

Een AED – automatische externe defibrillator – is een draagbaar apparaat dat burgerhulpverleners kunnen gebruiken om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. In Utrecht zijn daar dus te weinig van. BuurtAED – een project van de Hartstichting – wil dat mensen meer om zich heen kijken en signaleren of er in hun buurt genoeg apparaten hangen. Het streven is dat er altijd binnen 500 meter een aed beschikbaar is, die dag en nacht bereikbaar is. In Utrecht lukt dat nog niet erg. In Utrecht Noordwest hangen bijvoorbeeld maar drie aangemelde aed’s. In Ondiep, de Daalse buurt en het Julianapark hangt er zelfs geen een. Ook in de wijken Overvecht en Utrecht West (Lombok, Oog in Al & het Majellapark) hangt maar één AED. Op de site van de Hartstichting valt te checken of een wijk in de groene (goede dekking), oranje (matig) of rode zone (slechte dekking) valt.

Help, mijn buurt heeft geen AED

Hangt er in jouw buurt geen AED? Dan kun je via buurtaed.nl een actie starten. Op die manier kun je met je wijkbewoners sparen voor een AED-pakket. Dit kost 1530 euro. BuurtAED adviseert om ook aan te kloppen bij aanwezige bedrijven in jouw buurt. Die willen vaak helpen bij de financierings van AED’s.

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

Lees ook:

Bernard Leenstra schok & pomp utrecht (1)

Bernard bedacht EHBO-cursus Schok & Pomp: ‘Toen ik zelf moest reanimeren, besefte ik weer hoe belangrijk dit is’

Een jaar geleden bedacht de Utrechtse arts Bernard Leenstra een leuke én goedkope EHBO-cursus: Schok...

adv.