Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Achterop de fiets door de Utrechtse binnenstad: Valeska gaf zanger Eddie Vedder een lift

Door Janine Guijt 12 juni 2019

Afgelopen zondag 10 juni was de rockband Pearl Jam te bewonderen in Afas Live. Tijdens het concert vertelde frontman Eddie Vedder over een bijzondere ontmoeting die hij 27 jaar geleden (!) had met een Nederlandse vrouw in Utrecht. Die bracht hem na afloop van een concert in Tivoli achter op de fiets terug naar zijn hotel. Hij denkt daar nog vaak aan terug, vertelde hij tijdens het concert én hij vroeg het publiek of de vrouw aanwezig was. Helaas voor Eddie bleef het stil, maar de vrouw meldde zich wél bij Het Parool. Ook op haar maakte de ontmoeting diepe indruk.

Valeska Custers heet de vrouw, maar ten tijde de ontmoeting heette ze nog Dijkstra. De toen 23-jarige student woonde in maart 1992 een concert van Pearl Jam in Tivoli bij. Ironisch genoeg kwam ze niet voor Pearl Jam, maar voor het voorprogramma: de Nederlandse band City Pig Unit, waarin een vriend van haar speelde.

Tekst loopt door onder de video.

Achterop

Na het concert ontmoette Valeska Eddie Vedder backstage. “Hij was enorm verlegen, maar ik voelde wel echt een connectie met hem”, aldus Valeska in Het Parool. Eddie stelde voor om wat te drinken bij Kafé België, maar Valeska sloeg de uitnodiging af. “Ik wilde de bandleden van City Pig Unit helpen met hun spullen.” Later zocht ze de zanger toch op. Ze praatten urenlang. Aan het eind van de avond wilde Valeska een taxi bellen voor Eddie. “Maar hij vroeg: Do you have a bike? Hij wilde graag achterop.”

Het afscheid bij een hotel in Utrecht, beschrijft Valeska als ongemakkelijk. “Hij was zo verlegen en zo bescheiden. Dat maakte hem ook zo leuk.” Bij het afscheid gaven ze elkaar een hand en zwaaide hij haar minutenlang uit terwijl ze wegfietste.

Ontmoeting

Inmiddels is Valeska 49, heeft ze Utrecht verruild voor Hilversum en is ze moeder van drie dochters. Ze zou Eddie Vedder graag nog een keer willen ontmoeten, maar of het daarvan komt, is nog maar de vraag. Het hele verhaal over Valeska en Eddie Vedder lees je op de website van Het Parool.

Lees ook:

9 x fantastische foto’s van het Utrechtse uitgaansleven in de jaren ’90

Oh man, wat houden we toch van het internet! Niet in de laatste plaats omdat het episch archief is d...

Genieten! 7 x heerlijke foto’s van de jaren ’90 in Utrecht (deel 2)

adv.