Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Robbert Kalff organiseert de Utrecht Canal Pride: ‘Wat wij doen, heeft écht nut’

Aangeboden door Utrecht Canal Pride 18 mei 2019

Een gracht vol bontgekleurde boten, feesten in de buitenlucht en heel veel vrolijke mensen die samen de liefde vieren: over precies twee weken is de derde editie van de Utrecht Canal Pride. Wat begon met een kritische post op Facebook, is uitgegroeid tot een evenement dat duizenden feestgangers van binnen én buiten de stad trekt. Robbert Kalff, voorzitter van Stichting Utrecht Canal Pride, kan het nog steeds niet helemaal geloven: “Dat het zo’n succes zou worden, had ik nooit durven dromen.”

Uit de hand gelopen protest

Meevaren tijdens de Amsterdamse Canal Pride was voor Robbert Kalff vier jaar lang vaste prik. Totdat de organisatie van het Amsterdamse evenement hem in 2016 meedeelde dat de boot van zijn Café Kalff opeens niet meer welkom is. “Een loting bepaalde eerst altijd wie mocht meevaren. Toen de organisatie besloot om deelnemers te vragen een idee in te sturen dat zij dan zou beoordelen, mocht Café Kalff opeens niet meevaren”, blikt Robbert terug. Wanneer de kroegeigenaar ziet dat veel grote bedrijven mogen meevaren, terwijl andere organisaties uit de LHBTI-gemeenschap zijn uitgeloot, is hij stomverbaasd. Hij besluit zijn onvrede te uiten op Facebook en richt uiteindelijk een eigen pagina op: Don’t rain on my parade. Steeds meer mensen scharen zich achter Robbert, waardoor het idee ontstaat om dan maar zelf een Canal Pride te organiseren in Utrecht.

Nieuwe traditie

Hoewel er veel enthousiaste reacties zijn, merkt Robbert dat in de LHBTI-gemeenschap ook veel mensen skeptisch zijn over zijn idee. “Mensen zagen gewoon niet zo goed voor zich hoe het evenement eruit zou moeten zien. Gelukkig stond de gemeente direct achter ons en waren er 26 organisaties die wilden meevaren. Het was fantastisch om te zien hoe die eerste editie uitpakte”, vertelt Robbert. Onder de aanwezigen was ook burgemeester Jan van Zanen. “Tijdens de parade riep hij: ‘Wat een mooie traditie is er geboren’. Wij als organisatie dachten eigenlijk precies hetzelfde; het was te mooi om geen vervolg aan te geven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Canal Pride Utrecht
Foto: Utrecht Canal Pride, via Facebook

Gracht vol boten

Dat vervolg kwam er, en het werd met 37 deelnemende boten nog groter dan de eerste editie. Dit jaar doen er zelfs 47 boten mee: een aantal waar Robbert ontzettend blij mee is. “In totaal kun je als toeschouwer drie uur lang boten kijken. Zodra de eerste boot klaar is met de route, gaat de laatste boot de gracht in. Er is dus een moment waarop de hele Oudegracht bezet is met onze boten. Dat is toch fantastisch?!”

Doodgewoon

Behalve een feestelijk evenement, is de Canal Pride vooral een manier om zichtbaar te maken hoeveel Utrechtse organisaties zich bezighouden met de strijd voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. “In onze stad zijn er ruim zeventig organisaties actief, maar niet veel mensen hebben dat door. Met de Pride willen we juist ook die organisaties die in het dagelijks leven niet zichtbaar zijn een podium geven.” Daarnaast helpt het evenement volgens Robbert bij het normaliseren van de regenbooggemeenschap. “Hoe vaker je met iets geconfronteerd wordt, hoe makkelijker het wordt om ermee om te gaan. De Oudegracht is het visitekaartje van Utrecht. Als daar dan zoveel boten met mensen uit de LHBTI-gemeenschap voorbij varen, draagt dat bij aan de normalisering van LGBT’ers.”

Tekst gaat verder onder de foto

Canal Pride Utrecht
Foto: Utrecht Canal Pride, via Facebook

Persoonlijk hoogtepunt

Voor het festijn op 1 juni weer losbarst, zijn we benieuwd wat voor Robbert tot nu toe het hoogtepunt van de Utrechtse Canal Pride is. Hier hoeft hij niet lang over na te denken: “Voor mij persoonlijk was dat het moment waarop ik, samen met de burgemeester van Utrecht, op een sloepje met de parade meevoer. Langs de kant stond iedereen ons toe te juichen en te applaudisseren; hartverwarmend om die waardering te zien en de bevestiging te krijgen: wat wij doen, heeft echt nut. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik zie hoeveel blije mensen langs de kant staan. Dat iemand zich gekend voelt en dat uitstraalt, is gewoon heel mooi.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Utrecht Canal Pride. Meer over Utrecht Canal Pride ontdekken?

Utrecht Canal Pride entertainment

Bekijk meer:entertainment

adv.