Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pieter-Jan verloor zijn vrouw Elly na bijna 40 jaar samen: ‘Er waren 300 mensen op haar uitvaart’

Aangeboden door Oktober Uitvaartzorg 20 november 2019

Pieter-Jan de Vries (62) en Elly Wargerink (59) waren bijna veertig jaar samen, toen Elly in 2018 de diagnose longkanker kreeg. Na een ziekbed van iets meer dan een jaar, moest Pieter-Jan afgelopen september afscheid nemen van zijn vrouw. Elly’s uitvaart was naast verdrietig gelukkig ook heel mooi: “De sfeer was die dag gewoon informeel. Precies zoals we het hadden afgesproken.”

Een oogje op de barman

Pieter-Jan en Elly ontmoetten elkaar in 1978 tijdens een avondje uit. “We studeerden allebei in Wageningen. Ik was lid van een jongerenvereniging en stond op een avond achter de bar”, blikt Pieter-Jan terug. “Tijdens mijn bardienst kwamen drie meisjes binnen. Al snel bleek dat één van hen mij wel zag zitten. Dat was Elly.” De twee spreken met elkaar af, en krijgen uiteindelijk officieel een relatie in 1980. “Vijf jaar later waren we getrouwd.”

Een feestje

In juni 2018 blijkt dat Elly longkanker heeft. Ze is iets langer dan een jaar ziek en overlijdt uiteindelijk in september 2019. Het afscheid komt sneller dan verwacht: “We waren er niet op voorbereid dat ze nu al zou overlijden. Daarom hadden we het nog niet heel uitgebreid gehad over haar uitvaart.” Kort na haar overlijden gaan Pieter-Jan en zijn schoonzus op zoek naar een geschikte uitvaartverzorger in hun woonplaats IJsselstein. Online komen ze al snel uit bij Maaike Weerwag van Oktober Uitvaartzorg. “Ik had Elly beloofd dat we er een feestje van zouden maken. Daar paste geen uitvaartbegeleider in een stijf, grijs pak bij.”

Tekst gaat verder onder de foto

Elly Oktober Uitvaartzorg
Foto: Elly Wargerink

Oprechte interesse

Wanneer Maaike langskomt om Elly’s afscheid te bespreken, voelt Pieter-Jan gelijk een klik. “Maaike was heel geïnteresseerd in Elly en onze familie. Ze heeft heel veel praktische zaken voor ons geregeld en veel fijne suggesties gedaan.” Zo regelt Maaike dat het afscheid extra lang kan duren en zorgt ze ervoor dat het in de namiddag plaatsvindt, zodat collega’s er ook bij kunnen zijn. Bij het voorbereiden van de uitvaart is ook veel ruimte voor inbreng van de kinderen en Elly’s beste vriendinnen, wat Pieter-Jan erg fijn vindt.

Heel veel kaarten

Dat Elly onder vrienden, familie en (oud)collega’s zeer geliefd was, blijkt wel. “Er waren heel wat mensen die tijdens haar uitvaart iets wilden zeggen: haar beste vriendinnen, haar zus, onze zoon en dochter en twee directeuren van scholen waar Elly heeft gewerkt”, vertelt Pieter-Jan. Daarnaast komen maar liefst 300 mensen naar Elly’s uitvaart. “En héél veel mensen hebben een kaart gestuurd. We krijgen ze nog steeds binnen. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen Elly een warm hart toedroegen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Uitvaart Elly Wagerink Oktober Uitvaartzorg
Elly’s ‘erewacht van vriendinnen’ tijdens de uitvaart. Door: Willem Stolk Fotografie

Warm en vriendschappelijk contact

Pieter-Jan is blij dat Maaike Elly’s uitvaart heeft verzorgd. “Maaike heeft een hele warme en prettige persoonlijkheid. Het voelde dan ook alsof we er een vriendin bijkregen. Dat heb ik ook tegen haar gezegd”, vertelt Pieter-Jan. “In de dagen tussen Elly’s overlijden en haar afscheid is Maaike regelmatig bij ons langsgekomen. Soms om iets te regelen, soms om gewoon te kijken hoe het met ons ging.” Elly’s afscheid is nu zo’n twee maanden geleden, maar het contact met Maaike is er nog steeds. “Tijdens haar uitvaart hebben we een opname laten maken. Die gaan wij als familie dit weekend samen bekijken. En Maaike is er ook bij.”

Tekst gaat verder onder de foto

Maaike Oktober Uitvaartzorg
Foto: Maaike en Pieter-Jan

Zelf kennismaken met Maaike? Dat kan via de oranje button hieronder.


Meer over Oktober Uitvaartzorg ontdekken?

Oktober Uitvaartzorg

Hernhutterslaan 17, IJsselstein

Lees meer:

Maaike Weerwag Oktober Uitvaart

Maaike begon Oktober Uitvaartzorg: ‘Mijn werk loslaten? Dat lukt niet altijd’

Mooie verhalen over haar werk: daarvan heeft Maaike Weerwag er meer dan genoeg. Met haar bedrijf Okt...
Maaike Weerwag Oktober Uitvaart

Dit is waarom je jouw uitvaartwensen nu al wilt bespreken en vastleggen

Wil jij je laten begraven of laten cremeren? En wil je thuis worden opgebaard of liever in een uitva...

adv.