Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uitvaartverzorger Pierre vertelt: ‘Soms hebben mensen hun uitvaart al helemaal geregeld’

Aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht 31 oktober 2019

Heb jij weleens stilgestaan bij hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien? Nee? Dan ben je zeker niet alleen. Voor veel mensen is hun laatste afscheid niet bepaald een onderwerp om dagelijks mee bezig te zijn. Toch merkt Pierre van Kooten, directeur van Barbara Uitvaartverzorging , dat dit niet voor iedereen geldt. “Steeds meer mensen maken hun wensen kenbaar, en sommige mensen hebben alles zelfs al tot in de puntjes geregeld.”

Hier heb jij ook nog niet over nagedacht, wedden?

Wanneer het gaat over het vastleggen van uitvaartwensen, wordt vaak gedacht aan zaken als begraven of cremeren, de invulling van de (kerk)dienst of de rouwauto. Een vraag waar veel mensen volgens Pierre niet over nadenken, is de lighouding in de kist. “Vaak liggen overledenen op hun rug in de kist. Dat het ook anders kan, weten mensen vaak niet. Daardoor vragen ze er ook niet naar”, aldus Pierre.

Tekst gaat verder onder de foto

Pierre van Kooten Barbara Uitvaartverzorging
Foto: Pierre van Kooten, directeur Barbara Uitvaartverzorging

Een houding die bij je past

Wat er zoal mogelijk is qua lighouding in de kist? Pierre: “Zowel het opbaren als het begraven kan prima op de zij. Er bestaan zelfs speciale zijligging-kisten. Die bieden ook een betere vorm voor mensen die bijvoorbeeld krom zijn gegroeid. Ook op je buik liggen is een mogelijkheid.” Begrafenissen en crematies worden steeds persoonlijker, dus kiezen mensen vaker voor een lighouding die bij ze past. Niet zo vreemd, vindt Pierre: “Wat nu als je in je hele leven nooit op je rug hebt geslapen; waarom zou je dan wél zo in de kist moeten liggen? Het is verstandig om bij leven vast na te denken over wat er met je lichaam moet gebeuren. Je hebt er lief en leed mee gedeeld.”

Alternatief voor een kist

Behalve diverse lighoudingen zijn er ook meerdere opties op het gebied van omhulling. “Je kunt kiezen voor een kist, maar bijvoorbeeld ook voor een wade: een speciale doek die om het lichaam wordt gewikkeld”, vertelt Pierre. Bij het kiezen van een wade kun je gaan voor diverse materialen. “Er bestaan waden van wol en vilt, maar bijvoorbeeld ook van gevlochten materiaal als zeegras, bamboe, rotan of wilgentenen.”

Je afscheidswensen nu al vastleggen

Ben jij benieuwd wat er allemaal mogelijk is voor jouw afscheid? Maak dan een gratis afspraak bij Barbara Uitvaartverzorging of stel je vragen door te bellen naar 030 202 41 68.. Je kunt jouw uitvaartwensen ook meteen laten vastleggen. Meer daarover lees je hier.

Lees meer: 

Mariëtte is uitvaartleider: ‘Een koets met paarden? Op sommige uitvaarten is niets te gek’

Wanneer iemand Mariëtte van der Schoor naar haar werk vraagt, verschijnt er automatisch een grote gl...
Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

Nu al bepalen én betalen: dit wil je weten over een waardevaste uitvaart

Praten over je eigen uitvaart: de meesten van ons doen het niet dagelijks. Al merkt Pierre van Koote...


Meer over Barbara Uitvaartverzorging Utrecht ontdekken?

Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

uitvaartcentra

Egginklaan 51, Utrecht

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.