Jean-Paul woont in de woongroep van Emmaus Parkwijk: ‘Ik wist niet wat ik mezelf aandeed’

Aangeboden door Emmaus Parkwijk 21 augustus 2018

Jean-Paul Haazen (51) woont in een woongroep en werkt in de kringloopwinkel van Emmaus in Parkwijk. Ooit was hij consultant bij Capgemini. Of zijn leven erg is veranderd? “Dat valt wel mee, maar de eerste keer dat ik hier kwam liep ik gillend de deur weer uit. Ik kon het niet aan.” Nu wel? “Ja, nu wel. Het is eigenlijk best wel fantastisch.”

Tweedehands versus tweede kans

Jean-Paul is kerngroeplid van de woongroep. Dat betekent dat hij bewust heeft gekozen voor een leven in de woongroep van Emmaus. Dat is lang niet voor alle bewoners het geval. De meeste bewoners komen er terecht vanwege financiële problemen. “Dat komt bijvoorbeeld door een scheiding of faillissement”, vertelt Jean-Paul. “Wij bieden hier een plek waar de zogenoemde ‘thuislozen’ hun leven weer op de rails kunnen zetten.”

In de woongroep van Emmaus Parkwijk is plaats voor twaalf mensen. Een aantal van die kamers is bezet door mensen die de groep begeleiden. “Wie hier komt wonen, krijgt een ruime kamer, eten en drinken, een verzekering, zakgeld, vakantiegeld en een opstartpremie voor als je vertrekt”, vertelt Jean-Paul. “Als begeleider krijg je een klein salaris, maar dat vind ik niet zo erg. Je hebt hier niet zoveel nodig.” Wonen in de woongroep blijkt bést comfortabel. “We hebben hier eerste keus uit tweedehands spullen, dus aan sfeer is geen gebrek”, lacht Jean-Paul. Hoe het huis eruit ziet? Nou, zo!

Tekst gaat verder onder de foto’s 

Foto: De woonkamer van Emmaus Parkwijk
Foto: De keuken van Emmaus Parkwijk
Foto: De buitenplaats van Emmaus Parkwijk
Foto: De buitenplaats van Emmaus Parkwijk
Foto: Jean-Paul in de gang van het woonhuis van Emmaus Parkwijk
Foto: Eén van de slaapkamers van Emmaus Parkwijk
Foto: Eén van de slaapkamers van Emmaus Parkwijk
Foto: Eén van de slaapkamers van Emmaus Parkwijk
Foto: Eén van de slaapkamers van Emmaus Parkwijk

Een dag uit het leven van…

Hoe een dag van Jean-Paul eruit ziet? “Iedere ochtend starten we om 09.00 uur met het verdelen van werk in de kringloopwinkel. Daarbij sluiten ook veel vrijwilligers aan, want alleen kunnen we de boel hier niet draaiende houden. Om 10.00 uur drinken we koffie en om 12.00 uur lunchen we in de grote keuken van het woonhuis. Daarna heeft er altijd iemand van de woongroep huisdienst. Die ruimt de boel op en doet de boodschappen voor het avondeten.” De woongroep is trouwens niet perse een hechte club mensen. “De groep die hier momenteel woont, is heel rustig. In de avond trekken we ons vaak allemaal terug op onze kamer. Verder vind ik hier als begeleider minder snel aansluiting bij de mensen uit de woongroep. Dat komt door het leeftijdsverschil, maar ook door het denkniveau. Dat is nu eenmaal zo en hoort bij dit werk. Ik heb een leven naast deze woongroep. Zo blijft het voor mij ook leuk!”

Waarom je eraan begint

Het lukt Jean-Paul goed om zijn vaardigheden in te zetten voor het kringloopbedrijf. “Ik ben hier kerngroeplid geworden om Emmaus Parkwijk naar een hoger level te tillen. Sinds ik hier ben is het aantal vrijwilligers verdubbeld naar vijfenzeventig op dit moment. Dat is toch fantastisch? Mijn volgende uitdaging is om de boel toekomstbestendig te maken. Er zijn veel nieuwe kringloopwinkels bijgekomen in de afgelopen jaren, dus we moeten wel zorgen dat de bewoners van Utrecht ons weten te vinden! Zolang die uitdagingen er zijn, blijf ik hier. Maar het is bést wel pittig hoor. Ik zie het als een fase in mijn leven. Ik blijf hier niet voor altijd, maar voor nu is het goed.”

Wil jij net als Jean-Paul aan de slag als kerngroeplid bij Emmaus Parkwijk? Of wil je meehelpen als vrijwilliger in de kringloopwinkel? Dan ziet hij jouw mail graag tegemoet via [email protected] 

Emmaus Parkwijk

kringloopwinkels

Vandaag gesloten

Ab Harrewijnstraat 18, Utrecht

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.