Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ben jij kind van gescheiden ouders? Dan is de Universiteit Utrecht op zoek naar jou!

Aangeboden door Universiteit Utrecht 18 november 2019

Als je ouders gescheiden zijn, weet je als geen ander hoe het is om meer dan één thuis te hebben. Wil je met jouw ervaringen andere jongeren helpen én iets bijdragen aan de wetenschap? Dan kan de Universiteit Utrecht jouw hulp hard gebruiken!

Ergens bij horen

Ieder jaar maken ongeveer 86.000 (thuiswonende) kinderen en jongeren de scheiding van hun ouders mee. Vaak heeft dat verhuizingen en veranderende routines tot gevolg. Dat kan ook weer invloed hebben op het gevoel van je thuis voelen of ergens bij horen. En het is juist zo belangrijk om dit gevoel te hebben, omdat dit positief bijdraagt aan je gezondheid en welzijn.

Hoe is het om op te groeien in twee huizen?

De meeste onderzoeken over ”thuis voelen” of ”ergens bij horen” zijn gericht op kinderen en jongeren uit gezinnen waarin de ouders samen zijn. Daarom is nog niet veel bekend over hoe het gevoel ergens bij te horen ontwikkelt voor kinderen van gescheiden ouders. Als je wekelijks van huis wisselt, je ouders nieuwe partners krijgen of het contact met een of allebei de ouders erg verandert, kan dat ervoor zorgen dat jouw gevoel van ergens bij te horen verandert. Daarom onderzoekt de Universiteit Utrecht wat maakt dat een kind (van gescheiden ouders) zich wel of niet thuis voelt én wat dit dan voor gevolgen heeft.

Jongeren staan centraal

Zijn jouw ouders gescheiden (of uit elkaar) en wil jij jouw ervaringen delen? Mooi, want het onderzoeksteam van ‘Waar hoor ik thuis’ zoekt maar liefst 250 gescheiden gezinnen in Nederland. Als je mee wilt doen, is het belangrijk dat je tussen de 12 en 18 jaar oud bent. Bovendien zijn de onderzoekers ook benieuwd naar de ervaringen van jouw ouders. Mocht slechts één ouder mee willen doen, dan is dat geen probleem. Willen allebei je ouders meedoen, dan is het goed om te weten dat ze elkaar daarvoor niet hoeven te zien.

Dit houdt het onderzoek in

Willen jij en je ouder(s) meehelpen, dan ben je vast benieuwd wat je dan gaat doen. Het onderzoek bestaat uit drie meetmomenten die zijn verspreid over drie jaar. Iedere meetronde vullen jij en je vader/moeder anoniem een online vragenlijst in. Daarnaast zul jij de eerste meetronde ook drie weken lang een kort dagboekje bijhouden in een speciale app. Ook kan het zijn dat een onderzoeker thuis langskomt om jou wat extra vragen te stellen. Dat gebeurt uiteraard alleen met toestemming van jou én je ouders.

Aanmelden maar!

Om je te bedanken voor je hulp, krijgen jij en je ouders na ieder meetmoment een cadeaubon van €10,-. En mocht je het leuk vinden om de uiteindelijke resultaten te horen, dan kan dat natuurlijk ook. Meer lezen over het onderzoek kan op deze pagina. Wil je meedoen? Meld je dan aan via de oranje button hieronder. Als je het formulier invult, ontvang je vrijblijvend meer informatie van het onderzoeksteam. Heb je nog vragen? Stuur dan een bericht naar [email protected].Deze bijdrage wordt je aangeboden door Universiteit Utrecht. Meer over Universiteit Utrecht ontdekken?

Universiteit Utrecht

opleidingen

GeopendHele dag

Heidelberglaan 8, Utrecht

Bekijk meer:opleidingen

adv.