Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koningsdag Utrecht 2019: dit is er te doen

Door Anne-Meike van den Berg 26 maart 2019

Let op: Dit artikel bevat verouderde informatie. Alle informatie over Koningsdag 2020 in Utrecht vind je hier.
Haal je oranje glitterpak maar tevoorschijn, want voor je het weet sta je weer te feesten in Utrecht tijdens Koningsdag 2019. Of misschien doe je het wat rustiger aan dit jaar. Hoe dan ook: er is op zaterdag 27 april voor iedereen wat te beleven in Utrecht. We hebben voor je op een rij gezet wat er dit jaar allemaal te doen is tijdens Koningsdag in de Domstad.

De vrijmarkt

De vrijmarkt begint in Utrecht zoals ieder jaar al op de avond voor Koningsdag, vrijdagavond 26 april dus. De vrijmarkt begint om 18.00 uur en gaat door tot de volgende dag, zaterdag 27 april, om 18.00 uur. Op het kaartje hieronder kun je zien waar de vrijmarkt allemaal te vinden is.

Koningsdag Utrecht
Bron: Gemeente Utrecht

Pleinfeesten tijdens Koningsdag

We vertelden je het al eerder: Koningsdag wordt dit jaar een beetje anders in Utrecht. Nouja, op het gebied van feestjes, dan. De gemeente zou dit jaar in eerste instantie geen vergunning geven aan Utrechtse horecaondernemers om feesten op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein te organiseren. Nu blijkt dat er tóch feestjes komen op het Domplein en de Neude, maar dan ‘in afgeslankte vorm’. Een soort light-versie, dus. Het feest op het Janskerkhof wordt naar verwachting wél net zo groot als voorgaande jaren. Hier lees je meer over de pleinfeesten tijdens Koningsdag 2019 in Utrecht.

Tekst loopt door onder de foto

koningsdag utrecht 2019
Foto: ANP

Nog meer feesten

Niet alleen op de Utrechtse pleinen kun je feest vieren op Koningsdag, ook op andere plekken gaat het los. Op het plein van restaurant De Rechtbank vind je ‘Willies Worstenkraam’ en een ‘Prins Pils tap’. Voor de kleintjes is er een springkussen. Ook Copacabajes, het stadsstrand bij de oude gevangenis Wolvenplein, viert feest: er is een bar en een ‘foodplein’ met lekkere happen. En dan is er nog de We Doen Het Zelf Wel Koningsrave in het Griftpark.

02-04-2019 UPDATE: de Koningsrave gaat niet door. Hier lees je meer.

Bootje varen in Utrecht

Wil je op Koningsdag een feestje vieren op het water? Wacht dan niet te lang met het reserveren van een sloep of boot, want de boekingen gaan hard. Hier vind je een lijst met bootverhuurbedrijven in Utrecht. Heb je een bootje bemachtigd, let dan even op: er gelden tijdens Koningsdag andere vaarregels dan normaal. Op de Oudegracht en de singels is er eenrichtingsverkeer voor alle boten. Op de Oudegracht geldt ook een afmeerverbod. Let er ook even op dat als je de boot bestuurt, het alcoholgehalte in je bloed niet hoger dan 0,5 promille mag zijn. Dat is ongeveer één glas voor een vrouw en twee glazen voor een man.

Tekst loopt door onder de foto

Koningsdag Utrecht
Foto: ANP

Koningsdag in de wijken

Heb je geen zin om in de binnenstad langs kraampjes te schuifelen, maar vier je Koningsdag liever lekker in je eigen wijk? Ook daar is genoeg te doen. Al is het maar gewoon een lekker drankje bij jouw eigen vertrouwde kroeg om de hoek. Verschillende wijkverenigingen organiseren allerlei leuke Koningsdag-evenementen:

We vullen dit lijstje constant aan met nieuwe evenementen.

Koningsdag in Utrecht

Op zoek naar nog meer inspiratie voor Koningsdag in Utrecht? Lees dan ook:

koningsdag-koningsnacht-utrecht-1

Geen feesten, maar dit is waarom Koningsdag 2019 in Utrecht wél awesome wordt

De feesten op de pleinen in de binnenstad gaan deze Koningsdag definitief niet door. De ondernemers ...

Geen pleinfeesten op Koningsdag, wel een We Doen Het Zelf Wel rave

Koningsdag ‘light’: er komen tóch wel pleinfeesten in de binnenstad van Utrecht

adv.