Inge helpt ouderen in Utrecht: ‘Ze krijgen weer die twinkeling in hun ogen’
Aangeboden door Saar aan Huis
Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat één op de drie mensen mantelzorger is? In Utrecht zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Vestigingsmanager Inge Petit van Saar aan Huis in Utrecht wil daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.
Wat kan een Saar van Saar aan Huis precies betekenen? “Dat kan echt van alles zijn”, vertelt Inge. “Samen boodschappen doen, een puzzel leggen, wandelen, eten koken, een uitstapje maken. Eigenlijk heel alledaagse dingen, maar dat maakt het juist zo waardevol. Daarnaast zorgen we er op deze manier voor dat onze cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.”
Extra zorg
Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op de thuiszorg of mantelzorg. Inge legt het uit: “Thuiszorg biedt formele zorg en wij bieden informele zorg. We zijn langere tijd bij mensen en geven hen persoonlijke aandacht, zodat ze zoveel mogelijk de regie thuis kunnen behouden. Wel werken we vaak samen met thuiszorg. Waar zij iets niet kunnen door tijdtekort, nemen wij het stokje over. Saar aan Huis kan ook ingezet worden om mantelzorgers te ontlasten en te ondersteunen.”
Passende hulp
Als zorgondernemer in Utrecht gaat Inge bij nieuwe cliënten langs om te kijken naar de hulpvraag en wat Saar aan Huis voor hen kan betekenen. “Ik zoek een Saar of een team van Saars bij elkaar om onze cliënten zo goed mogelijk te helpen. Met onze hulp kunnen cliënten langer comfortabel thuis blijven wonen.” Saar aan Huis kan soms (deels) vergoed worden door een aanvullende zorgverzekering of door de wet langdurige zorg voor mensen met een medische indicatie.
Ontzorgde kinderen
Inge heeft veel plezier in haar werk omdat ze weet dat ze echt van betekenis kan zijn voor mensen. “Het is prachtig om te zien dat mensen door ons langer thuis kunnen wonen én dat we hun omgeving kunnen ontzorgen.” Laatst had Inge de dochter van een cliënt aan de lijn. Ze vertelde haar dat ze zo blij zijn met de Saars. “Die krijgen meer voor elkaar bij hun vader dan de kinderen zelf, vertelde ze me. Als ik dat soort dingen hoor, dan ben ik zo ongelofelijk blij dat we dit voor mensen kunnen betekenen.”
Het moment dat de Saar langskomt, is voor veel cliënten een hoogtepunt in de week. Maar dat geldt ook voor de Saars zelf. Inge: “Als ik wegga, wordt er altijd gezwaaid en toeter ik naar mijn cliënten.”
Saars (en Brammen)
De Saars zijn net zo verschillend als de cliënten. De een heeft een zorgachtergrond en zoekt verbinding met mensen, de ander doet een medische studie en is Saar in de vakanties. Of een moeder wiens kinderen zijn uitgevlogen en nu ouderen wil verblijden met haar zorg. Er zijn trouwens ook Brammen bij Saar aan Huis, dus het is zeker niet alleen iets voor vrouwen.
Saar nodig of worden?
Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Inge en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar.