Alles wat je wilt weten over de vaccinatie tegen meningokokken in Utrecht

Door Anne-Meike van den Berg 18 september 2018

Vaccinatie tegen meningokokken; wie heeft het er niet al eens over gehad? Met vrienden, familie of wellicht met de huisarts? Vanaf 1 oktober 2018 worden alle veertienjarigen gevaccineerd. Maar wat als je niet bij die doelgroep hoort? Kun je je dan laten vaccineren? Klopt het dat er niet voldoende vaccinaties zijn? Hoe zit dat in Utrecht? De belangrijkste informatie voor jou in een aantal vragen en antwoorden.

Wat is meningokokken / meningokokkenziekte?

Nieneke Gomarus van de GGD regio Utrecht legt uit: “Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen van een bacterie: de meningokok. Daar zijn verschillende types van: meningokokken types A, C, W en Y. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds erg klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De bacterie meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Je wordt bij besmetting in enkele uren erg ziek.”

Wat zijn de symptomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zette de symptomen op een rij: plotseling hoge koorts, suf, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijk, braken, een zere en stijve nek, vooral als je je hoofd voorover buigt. Soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Bij baby’s zijn de klachten: slaperig, drinkt slecht, huilt snel en anders dan normaal, begint te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

Waarom is meningokokken nu zo actueel?

Nieneke: “Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.”

Oudere tieners en peuters

Daarna komt een volgende groep tieners aan de beurt. Nieneke: “In 2019 krijgen ook jongeren van 14 – 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma.”

Waarom wordt deze doelgroep gevaccineerd?

Nieneke: “De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.”

Wat als je buiten de doelgroep valt?

“De kans om ziek te worden is nu nog erg klein. Als je je kind tóch graag wil laten vaccineren, neem dan contact op met het reizigersspreekuur van de GGD, een vaccinatiecentrum of de huisarts. De vaccinatie is dan niet gratis.” De kosten liggen rond de €60,-.

Hoe zit het met baby’s en kwetsbare ouderen?

Volgens de GGD is ervoor gekozen om jongeren van 14-18 jaar te vaccineren om henzelf te beschermen, maar óók om zo het dragerschap in de hele bevolking te verminderen en daarmee de kans op ziekte bij de rest van de bevolking.

Klopt het dat er niet genoeg vaccins zijn?

“Ja, dat klopt”, legt Hans van Vliet van het RIVM uit aan RTL Nieuws. “We hebben gewoon bij lange na niet voldoende vaccins in ons land om iedereen te voorzien van een prik.” Een vaccin maken duurt tussen de 1 en 3 jaar.

Hoe zit het in Utrecht?

De GGD-woordvoerder laat weten dat ‘we verwachten dat er voorlopig bij GGD Utrecht voldoende vaccins zijn’. “Een snel stijgende vraag kan dat echter veranderen. ”

Wanneer wordt in Utrecht gevaccineerd?

Vanaf half september ontvangen jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging om in oktober de prik tegen meningokokken op te halen. In de brief kun je lezen waar en wanneer je bent uitgenodigd om een prik te halen tegen meningokokkenziekte. Kun je niet komen op het aangegeven tijdstip, maar wel op de aangegeven locatie en datum? Kom dan op een ander tijdstip tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit hoef je niet door te geven aan GGD regio Utrecht.

Kun je niet op de aangegeven datum en/of locatie, kijk dan in dit schema. Hier kun je een andere datum en locatie kiezen om de prik alsnog te halen. Geef dit dan wel even voor via 030-6940030 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) of [email protected]. Als je naar de locaties in Zeist, Amersfoort, Veenendaal, Nieuwegein, Woerden of Houten wilt gaan, hoef je dit niet door te geven.

Meer of andere vragen?

Meer lezen kan op deze website vol vragen en antwoorden van het RIVM.

Meer over

Gezondheid

adv.