Hé, mantelzorger! Tijd om jezelf in de watten te leggen

Aangeboden door U Centraal 23 april 2018

Je hebt vast wel eens gehoord van de term mantelzorgers, maar weet je ook wat ze doen? Mantelzorgers zijn hele gewone mensen die de zorg op zich nemen voor een ander. En mocht je denken: ‘zo iemand ben of ken ik niet’, denk dan nog eens goed na. Er zijn er meer van dan je vooraf zou denken! 

Wanneer ben je een mantelzorger?

Utrecht kent 25.000 mantelzorgers en daarvan staan er 1.350 ingeschreven bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Er lopen nog heel wat mantelzorgers rond die zich niet bewust zijn dat ze aan mantelzorg doen en van die groep zijn er ook heel wat jonger dan je zou denken. Dat komt doordat de term mantelzorger verder gaat dan ‘mensen die langdurig en onbetaald de zorg voor een chronisch ziek persoon, gehandicapte of hulpbehoevende’ op zich nemen. Ben jij bijvoorbeeld onderdeel van een gezin waarbij je een zus hebt die een heftige vorm van ADHD heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Dat is bést belangrijk om te beseffen, want zo’n thuissituatie vraagt vaak meer van je dan je in eerste instantie denkt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jonge mantelzorgers vaker te kampen hebben met verhoogde emotionele en lichamelijke stress. Op latere leeftijd maken ze daardoor meer kans op psychische problemen en vermoeidheidsklachten. En dat wil je voorkomen natuurlijk!

En waarom is het belangrijk?

Bij Steunpunt Utrecht dachten ze daarom: ‘laten we ontspanningsmomenten inbouwen voor jonge mantelzorgers!’ Zo kunnen ze voorkomen dat ze op latere leeftijd in de knoop raken met zichzelf en de wereld om zich heen. En buiten die belangrijke reden om, is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om te gaan varen met jonge mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Of kersen te plukken, of te gaan karten, of zelf met een vet idee te komen voor een uitje. Dat kan namelijk ook altijd!

Maak kennis met Yasmina!

Tekst gaat door onder de foto 


Yasmina Karroum is consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht en organisator van de uitstapjes, die ook wel ‘waarderingsdagen’ worden genoemd. Daarnaast is ze ook zelf mantelzorger, want ze neemt een deel van de zorg voor haar zieke oma op zich. Reacties van deelnemers die Yasmina eerder heeft gehad zijn: “Zo’n waarderingsdag laadt me echt op!”. En: “Het praten met anderen die in een soortgelijke situatie zitten is heel fijn! Juist omdat je weet dat je het erover kunt hebben, maar het niet per se hoeft, maakt het zo’n ontspannende dag!”

Ben jij nu zo’n jonge undercover mantelzorger die wel een uitstapje kan gebruiken, of ken je zo iemand? Link dan door naar deze site met meer informatie over de waarderingsdagen. Je vindt er ook een aanmeldingsformulier!Deze bijdrage wordt je aangeboden door U Centraal. Meer over U Centraal ontdekken?

U Centraal

dienstverlening

Nu open09:00 - 17:00

Pieterskerkhof 16, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening

adv.