Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder beroep! Georgette verzorgt ongeneeslijk zieke patiënten in hun laatste levensfase

Aangeboden door Allerzorg – Specialist in zorg thuis 30 oktober 2020

Georgette Kerk (56) heeft een bijzonder beroep. Ze is werkzaam bij Allerzorg en biedt als verzorgende IG (intensieve gezondheidszorg, red.) iedere dag zorg aan terminale patiënten in hun eigen huis. Het is een baan die soms zwaar is, maar waar Georgette veel voldoening uithaalt: “Het is heel mooi om mensen te kunnen begeleiden tijdens het laatste stukje van hun levensweg.”

Georgettes zorgcarrière begon in 1992, toen ze vanuit Suriname naar Nederland verhuisde. Ze werkte onder meer in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg, maar ontfermt zich vanuit Allerzorg over ongeneeslijk zieke patiënten. Dat Georgette koos voor de palliatieve terminale zorg heeft een persoonlijke reden: “Toen mijn moeder aan het einde van haar leven ziek werd, kon ik niet voor haar zorgen. Zij zat in Suriname terwijl ik hier woonde. Dat ik er toen niet voor haar kon zijn, vond ik heel lastig. De zorg die ik haar niet heb kunnen bieden, wil ik nu aan anderen geven in hun laatste fase.”

Comfort en aandacht

Als verzorgende ondersteunt Georgette cliënten bij diverse zaken. “Denk bijvoorbeeld aan het wassen en aankleden, eventuele wondverzorging en medicijnen en pijnstillers toedienen”, somt ze op. Daarnaast draait de verzorgende soms nachtdiensten: “Daarbij waak ik er bijvoorbeeld voor dat iemand ’s nachts niet valt of door het huis gaat dwalen.”

Naast die praktische hulp biedt Georgette gezelschap en een luisterend oor. “Als je in de laatste fase van je leven bent, zijn liefde, warmte en aandacht heel belangrijk”, vindt ze. “Daarnaast help ik cliënten soms bij de acceptatie van de dood. Soms zijn mensen bang om te overlijden en durven ze haast niet meer naar bed te gaan. In zo’n geval probeer je iemand ook gerust te stellen.”

Met liefde voor jou gekookt

Allerzorg vindt het belangrijk dat cliënten kunnen sterven zoals ze geleefd hebben. Dat is ook iets waar Georgette zich hard voor maakt: “Als jij vroeger bij wijze van spreken echt een diva was, dan wil ik met alle liefde je haar kammen, je nagels lakken of make-up aanbrengen. En als jij dol bent op lekker, vers eten en zin hebt in hachee, dan ga ik dat voor je koken.” Daarnaast neemt ze cliënten graag mee naar buiten als dat nog kan. “Als iemand vandaag tegen mij zegt: ik wil zo graag naar mijn favoriete bos, dan gaan we daarheen.”

Net als zijzelf zetten ook Georgettes collega’s graag een stapje extra voor cliënten. “Dat maakt de zorg vanuit Allerzorg denk ik anders dan anders. Mijn collega’s en ik zijn allemaal zó betrokken bij cliënten. Je kunt echt op ons rekenen en ons te allen tijde bellen.”

Jij bent de beste!

Inmiddels werkt Georgette drie jaar voor Allerzorg. Zijn er cliënten die haar in het bijzonder zijn bijgebleven? “Ik herinner me mijn eerste cliënt nog goed, een voormalige kapper uit Zwolle. Bij de kennismaking was er meteen een klik. Later zei hij iedere keer dat ik hem naar de wc begeleidde: ‘Jij bent de beste!’ Zo leuk.” Nog een cliënt die eruit springt: “Ik heb een man begeleid die zijn hele leven een rijke kunstenaar was, maar als dakloze is gestorven. Hij was gokverslaafd. Zo’n verhaal doet toch wat met je.”

Lieve berichtjes en bloemen

Georgette geniet van haar baan en haalt er veel voldoening uit. Wat daaraan bijdraagt zijn de positieve reacties die ze vaak krijgt van de familie van cliënten. “Het komt zelfs voor dat mijn naam uiteindelijk op de rouwkaart staat”, vertelt ze. “Daarnaast werd laatst op ons kantoor een bloemetje bezorgd. Soms appen mensen ook nog als ze aan hun overleden vader of moeder denken en om mij nogmaals te bedanken.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Allerzorg – Specialist in zorg thuis. Meer over Allerzorg – Specialist in zorg thuis ontdekken?

Allerzorg – Specialist in zorg thuis


GeopendHele dag

Dorpsstraat 4, Utrecht

adv.