Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rondleidingen geven kan niet meer en dus breit Utrechtse stadsgids Willemijn nu sjaals op bestelling

Door Janine Guijt 18 november 2020

Heb je weleens een stadswandeling door Utrecht gemaakt, dan is de kans groot dat dat onder leiding van Willemijn Banki was. De Utrechtse heeft als stadsgids al heel wat mensen de Domstad laten (her)ontdekken. Vanwege corona gaat dat nu niet, maar Willemijn zit allesbehalve stil. Eerder ontwikkelde ze een Utrechts kleurboek en nu is ze een heuse breiservice begonnen. Wil je er warm bijzitten deze winter, dan breit de stadsgids met liefde een sjaal voor je.

Post sorteren en breien

Technisch gezien zou Willemijn nog steeds stadswandelingen voor héle kleine gezelschappen van twee personen kunnen geven. “Maar nee, dat doe ik niet. Ik wil niet bijdragen aan drukte in de binnenstad”, zegt ze resoluut. Maar goed, er moet natuurlijk wel brood op de plank komen en daarom werkt de Utrechtse drie ochtenden in de week als sorteerder bij PostNL, bracht ze een kleurboek uit én breit ze sjaals. “Ik ben zo’n twee jaar geleden begonnen met breien. Mijn hele familie heb ik inmiddels van sjaals voorzien, dus ik dacht: voor wie kan ik nog meer aan de slag? Zo is het idee van de breiservice ontstaan.”

Podcasts en ‘slechte televisie’

Op de website van Stadswandelingen Utrecht – zoals het bedrijf van Willemijn heet – kies je één of meerdere van de 45 kleuren Merino-wol. Vervolgens gaat Willemijn voor je aan de slag. Je betaalt per bol wol. Wil je bijvoorbeeld een kinderdas van 156 centimeter in één kleur? Dan kost dat je drie bollen wol, oftewel €25,50. Breien is een klusje dat je heel goed kunt combineren met andere dingen, weet Willemijn uit ervaring. “Ik luister historische podcasts om een beetje blij te blijven. En… ik kijk slechte televisieprogramma’s, zoals Masterchef en Houserules, een Australisch realityprogramma”, lacht ze.

Voorlopig blijft Willemijn fanatiek doorbreien. “Ik verwacht niet dat ik dit jaar nog stadswandelingen kan verzorgen. Misschien in het voorjaar weer, ik hoop dat er dan een vaccin is.”

Lees ook:

Musea, bioscopen en theaters mogen weer open in Utrecht: ‘We zijn ontzettend blij’

De extra coronamaatregelen die sinds 4 november gelden, worden niet verlengd. Dat betekent dat de St...

Update coronacijfers: zo zit het met het aantal besmettingen in Utrecht

Coronatest in Utrecht: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Maandag opent er een extra grote coronatestlocatie in Utrecht: dit wil je erover weten

In de Woolloomooloo kun je nu een betaalbare coronasneltest laten afnemen

adv.