Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht gaat in: op deze plekken in Utrecht moet je een mondkapje dragen

Door Carin van der Meij 27 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Utrecht waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto: ANP

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Centraal Museum
Centraal Museum | Foto: Robert Oosterbroek

Een bezoekje brengen aan het Centraal museum of Fotodok? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december wettelijk verplicht.

Theaters en concertzalen

Foto: Michiel Ton / TivioliVredenburg

Als je na 1 december de Stadsschouwburg of TivoliVredenburg binnenstapt, moet je ook een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

Foto: AD Utrechts Nieuwsblad

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Uit eten oud en nieuw utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

Foto: ANP

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

kapper salon
Foto: Unsplash.com

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Utrecht Centraal (en alle andere stations)

Foto: ANP

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

coronatest utrecht

Coronatest in Utrecht: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving ...

Corona in Utrecht: dit zijn de nieuwste cijfers van het RIVM

Rondleidingen geven kan niet meer en dus breit Utrechtse stadsgids Willemijn nu sjaals op bestelling

Musea, bioscopen en theaters mogen weer open in Utrecht: ‘We zijn ontzettend blij’

Vuurwerkverbod definitief: ‘De jeugd heeft al zoveel in moeten leveren’

In de Woolloomooloo kun je nu een betaalbare coronasneltest laten afnemen

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.