Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Horecaregels aangescherpt: hier moet je in Utrecht rekening mee houden

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerdere versoepelingen voor horecagelegenheden worden teruggedraaid. Dat heeft het kabinet tijdens de persconferentie van donderdag 6 augustus aangekondigd. Dit betekent het voor je bezoek aan de horeca in Utrecht. 

“In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug”, vertelt premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie.

Extra regels in horeca

Wat betekent dit? De premier stelt ons gerust: mensen kunnen nog steeds uit eten of naar het terras. Echter komen er voor zowel binnen als buiten extra regels:

  • Iedereen blijft zitten op zijn plek;
  • reserveren kan van tevoren of voor de deur;
  • het checkgesprek om te vragen naar gezondheidsklachten moet worden nageleefd;
  • aan bezoekers wordt gevraagd om hun naam en contactgegevens in te vullen bij de horecazaak die zij bezoeken. “Zodat we mensen snel op kunnen sporen als het nodig is, in verband met contactonderzoek”, licht de premier toe.

Ook kunnen burgemeesters besluiten de openingstijden van nachtwinkels en horeca in te perken tot 0.00 uur ’s nachts. “Als de cijfers daar aanleiding toe geven kunnen we dat oprekken naar landelijk niveau”, aldus Rutte.

Twee weken dicht vanwege besmetting

Dat is nog niet alles. Horeca, musea en pretparken kunnen dichtgaan als de GGD vaststelt dat er op die locatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. De locatie kan voor maximaal twee weken dichtgaan. 

Strengere controles in Utrecht

Eerder deze week werd bekend dat de gemeente Utrecht sneller boetes gaat uitdelen aan horecaondernemers die de coronamaatregelen niet naleven. Na een waarschuwing gaan handhavers sneller nog eens langs. Heeft een zaak niets met de waarschuwing gedaan, dan volgt een boete. Is er daarna nóg iets mis, dan volgt een dwangsom of zelfs een tijdelijke sluiting. Sinds 1 juni zijn er in Utrecht 32 waarschuwingen uitgedeeld. Twee horecazaken kregen een boete (à 4350 euro) omdat er geen anderhalve meter afstand werd gehouden.

Lees ook:

De Munt Utrecht

Boa’s gaan extra controleren op coronamaatregelen bij zwemplekken in Utrecht

De coronamaatregelen die nog steeds gelden zijn er niet voor niets, dus het is áltijd een goed idee ...

Hier check je hoe druk het nu is in de binnenstad (en op andere plekken in Utrecht)

Nieuw aan het Vredenburgplein: mondkapjes in alle soorten en maten bij Face Mask Shop

Zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Utrecht

Zomeruitjes in Utrecht: aan deze regels moet je je houden

adv.