Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is vanaf nu verboden in Utrecht en zo reageren Utrechters

Door Carin van der Meij 23 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt.

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Utrecht

  • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Utrechters niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.
  • Er mogen maximaal 3 mensen thuis op bezoek komen, die dan onderling 1,5 meter afstand moeten houden.
  • Kappers en nagelstudio’s sluiten tot 6 april.
  • Als een persoon in het gezin koorts heeft, moet het hele gezin binnen blijven.

Burgemeester Jan van Zanen krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Jan van Zanen krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Utrechters kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester van Zanen mag ook sneller besluiten drukke locaties zoals parken en winkels te sluiten.

Dit zegt de gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht laat weten nu nog geen locaties te sluiten. “We zullen de situatie in de gaten houden”, laat een persmedewerker weten. “We hopen dat men zich aan de regels houdt. Als dat niet het geval is, gaan we over tot sluiting van de plekken waar de regels worden overtreden.”

Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

Drukte

De reden om de maatregelen aan te scherpen, is onder meer omdat het op verschillende plekken – met name in bouwmarkten, op stranden en in natuurgebieden – erg druk was afgelopen weekend. Ook Utrechters trokken er massaal op uit. Zo stroomden Amelisweerd en de Utrechtse Heuvelrug vol. Ook in het Griftpark was het druk, zoals te zien is in onderstaande video van RTL Nieuws:

Afstand houden? We zijn er nog niet zo goed in

Niet naar buiten tenzij het nodig is, minstens anderhalve meter afstand van elkaar houden. Nou, dat advies opvolgen blijkt voor ons nogal een uitdaging.

Posted by RTL Nieuws on Friday, 20 March 2020

Daarnaast heeft de Utrechtse politie eerder vandaag een grote groep  jongeren een waarschuwing gegeven. Op het terrein van sportvereniging Voorwaarts waren ruim 70 jongeren aan het voetballen, is te lezen op Instagram.

Zo reageert Utrecht op de aangescherpte maatregelen

Bruiloften, verjaardagsfeesten en festivals zijn dus voor de komende drie maanden verboden. Dat is nogal wat en dat vinden Utrechters ook.

Lees ook:

Koningsdag Utrecht

Koningsdag en 10 andere evenementen die nu niet doorgaan in Utrecht

Alle evenementen en samenkomsten in Utrecht worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan honde...

Corona in Utrecht: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

 

adv.