Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Utrecht: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Janine Guijt 16 november 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Utrecht kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

Heb je klachten die passen bij het coronavirus, zoals verkoudheid, hoesten of verhoging? Dan kun je je melden bij de GGD en je laten testen op corona.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het landelijke nummer dat je daarvoor moet bellen is 0800-1202. Ook kun je online een afspraak maken via rijksoverheid.nl/coronatest. Hierbij moet je inloggen met je DigiD. Handig om te weten: bij het maken van een afspraak wordt gevraagd om jouw burgerservicenummer. Een afspraak maak je op één van deze testlocaties in de provincie:

  • Utrecht (Jaarbeurs P2) Truus van Lierlaan
  • Utrecht (gebouw van de gemeente) Koploperstraat 50
  • Vianen (industrieterrein) Marconiweg 12
  • Veenendaal (de oude fabriek Ritmeester) Vijftien Morgen 4
  • Amersfoort (Rijtuigenloods) Piet Mondriaanplein 61
  • Woerden (achter het gemeentehuis) De Bleek 10

Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Op de testlocaties in Amersfoort, Utrecht (gebouw van de gemeente), Veenendaal, Vianen en Woerden kun je lopend, met de fiets of auto door de teststraat. Bij de Jaarbeurs in Utrecht parkeer je je fiets of auto en ga je lopend door de teststraat. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Draag zelf ook een mondkapje.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD Regio Utrecht streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen, zo laat de instantie weten op hun eigen website. Tijdens het wachten op de uitslag blijf je thuis.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Huisgenoten of familieleden waar je mee woont blijven tien dagen thuis. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan vijftien minuten op minder dan anderhalve meter van je zijn geweest, moeten ook zoveel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan vijftien minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Coronasneltest in Utrecht

De overheid wil ervoor zorgen dat steeds meer mensen zich kunnen laten testen op corona. Naast de reguliere PCR-test, kan dat ook met een sneltest. Die laatst genoemde zorgt niet alleen voor kortere wachttijden, maar ook voor een snellere uitslag. De overheid schrijft op hun website dat de sneltesten alleen worden ingezet als dit snel, veilig en betrouwbaar kan én als de testuitslagen genoeg zekerheid geven. Op dit moment zoeken de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit en het RIVM uit hoe betrouwbaar de testen zijn. Zij beoordelen of de testen door de overheid ingezet kunnen worden.

Commerciële sneltest

Een sneltest laten afnemen bij de GGD is dus nog niet mogelijk. In Utrecht kun je je wel laten testen bij Woolloomooloo, bij Bedrijventerrein Lage Weide of bij het Corona Sneltest Point aan de Groeneweg. Voor dit soort initiatieven heeft de overheid uitgangspunten voor testen op een rij gezet. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit van deze aanbieders. Zij kunnen ingrijpen als testen niet volgens de regels op de markt zijn gekomen of worden toegepast.

Bekijk de website van de GGD regio Utrecht voor meer informatie.

Lees ook:

Zien: scheidsrechter deelt gele kaarten uit aan Utrechters die zich niet aan coronaregels houden

Er klinken steeds meer geluiden dat we het moeilijk vinden om ons aan de coronaregels te houden. En ...

Zitten in een cirkel: zo houd je makkelijk afstand in de Utrechtse parken

TivoliVredenburg begint vanaf 1 juni weer met concerten

Op 1 juni gaan deze Utrechtse musea weer open en dit moet je weten

Wil je zien: horecaondernemers zingen lied van Frank Sinatra om heropening te vieren

Dit wil je weten over het stallen van je fiets bij Utrecht CS in coronatijd

Uit eten midden op de Steenweg? Café Het College ziet het wel zitten

Meer over

Corona Nieuws

adv.