Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

4 x tips voor studenten om een goede buur te zijn

Aangeboden door U Centraal 24 mei 2018

Je kent het wel: het is lekker weer, je drinkt een koud biertje en nog een, je zet een muziekje op, nodigt wat vrienden uit en voor je het weet heb je een gezellige avond op het terras van je studentenhuis. Tot de buurman voor de deur staat… 

‘Dan moet je maar niet in de stad gaan wonen’ en ‘verhuis toch naar een bejaardentehuis’ zijn de meest populaire reacties op een verzoekje van de buren om het rustiger aan te doen. Maar natuurlijk kan het ook iets aardiger. José van den Berg is coördinator bij Buurtbemiddeling Utrecht en weet alles over burenoverlast en hoe je daarmee kunt omgaan. Ze geeft je vier handige tips waardoor jij een feest van de zomer kunt maken en je buren te vriend kunt houden. Want een goede buur is net zo leuk als een verre vriend!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Tip 1: maak kennis met je buren

Een goed begin is het halve werk! Zorg daarom dat je altijd even netjes kennismaakt met je buren. En dat mag uiteraard ook als je al heel lang ergens woont maar nog nooit een woord met elkaar hebt gewisseld. Voor een eerste, beleefde kennismaking is het nooit te laat. “Het werkt echt hoor”, vertelt José. “Het geeft net dat beetje verbinding dat nodig is voor leuk contact met elkaar.”

Tip 2: kondig feestjes aan

Na zo’n eerste contactmoment is volgens José de drempel een stuk lager om aan de bel te trekken voor het één of het ander. Organiseer je een feestje? Laat het even weten! En wordt het een avond onverwachts laat, luidruchtig en gezellig? Dan kun je altijd uit jezelf even checken bij de buren of het niet teveel voor ze is geworden. Zit dat er qua alcoholgehalte al niet meer in, dan kun je dat uiteraard ook de andere dag nog doen. Neem een flesje wijn mee of een bosje bloemen en wie weet smelt de irritatie van je lieve buurman of -vrouw als sneeuw voor de zon.

Tip 3: neem klachten van je buren serieus

Heb je contact gezocht en kondig je feestjes netjes aan, maar krijg je alsnog klachten? Dat is niet fijn! Probeer dan niet uit je plaat te gaan maar zorg juist dat er een moment komt waarop je elkaar rustig kunt spreken. Wie weet is 03.00 uur ’s nachts niet het juiste moment, maar wellicht dat ze rond 15.00 uur op de dag erna wel tijd hebben. “Het gaat erom dat iedereen zich gehoord voelt en daar kan zo’n gesprek bij helpen. Dat is vooral belangrijk als je gaat denken in termen als ‘ik heb er recht op om te leven zoals ik dat wil.’ Daar bereik je niet zoveel mee. Je hebt ook plichten. En daarnaast is een stad er voor iedereen. Voor studenten, maar ook voor gezinnen en oudere mensen.”

Tip 4: houd rekening met het leefritme van de ander

Wakker worden om 18.00 uur en naar bed om 06.00 uur? Als student kan het allemaal. Dat is heerlijk en daar moet je vooral ook van genieten. Het kan alleen wel zo zijn dat je buren schrikken van die nachtelijke geluiden terwijl het volume daarvan misschien nog best wel meevalt. Dus wees een béétje lief, nachtbrakers van Utrecht, want daarmee zorg je dat je een goede buur blijft.

Helpen de tips niet? Bel dan met buurtbemiddeling Utrecht

Ben je vol enthousiasme met alle tips aan de gang gegaan maar komen jullie maar niet tot een oplossing? Neem dan contact op met buurtbemiddeling Utrecht. José en haar collega’s helpen je dan graag om tot een oplossing te komen die voor beide kanten werkt.

Benieuwd wat buurtbemiddeling precies voor je kan betekenen? Je leest er hier alles over. Enne… het is hartstikke gratis! 


Meer over U Centraal ontdekken?

U Centraal dienstverlening

Geopend09:00 - 17:00

Pieterskerkhof 16, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.