Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 redenen waarom je liever in Utrecht woont dan in Amsterdam

Door Janine Guijt 1 januari 2020

Geef mij maar Amsterdam. Eh…Utrecht zul je bedoelen. Want in Utereg, daar gebeurt van alle hand. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je in de Domstad opperbest zit en helemaal niet naar Mokum hoeft te verkassen. Kijk maar!

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Geen toeristenoverload

Foto: ANP

Iedereen die weleens in Amsterdam komt, weet het. Zodra je het centraal station uitloopt, struikel je over de toeristen die met hele pelotons het centrum vullen. Om nog maar te zwijgen over al die ondernemers die zo ‘slim’ op deze massa inspelen door op elke straathoek een Nutella-winkel, stroopwafelparadijs of I ❤️️ Amsterdam store te openen. Wordt het straatbeeld wat ons betreft niet veel authentieker en sfeervoller op, dus wij zijn maar wat blij dat de toeristenmassa’s vooralsnog in de hoofdstad blijven (hoewel de Lonely Planet editie over ons stadsie daar misschien verandering in brengt?)

Zien: deze foto van de Utrechtse Sven prijkt op de voorkant van het Lonely Planet magazine

Het klinkt als een droom: je bent 28, nog niet zo lang werkzaam als fotograaf en jouw foto wordt uit...

Rijke historie

romeinse grens utrecht
Natuurlijk, in Amsterdam is de afgelopen paar honderd jaar heus wel iets gebeurd, hoor. Maar Utrecht heeft pas echt een rijke historie: ooit was de Domstad zelfs een Romeinse stad mét castellum. En ja, daar worden we vandaag de dag nog steeds aan herinnerd, en hóe:

romeinse grens utrecht

Utrechtse mysteries opgelost: ijzeren richels met nevel

Utrecht zou niet misstaan als decor in een spannende thriller vol onopgeloste raadsels. De stad zit ...
ArcheologenbijopgravingRijnvliet

Wow! Er is een Romeinse hoofdweg opgegraven in Leidsche Rijn

Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan in Leidsche Rijn. In de wijk Rijnvliet, vlakbij de M...

Koningsdag is hier nog gezellig

koningsdag-koningsnacht-utrecht-1
Foto: ANP

Als er één dag in het jaar is waarop we absoluut geen voet in 020 willen zetten, dan is het wel Koningsdag. De stad wordt dan namelijk vol-le-dig overspoeld door Nederlanders die het een geinig idee vinden om het in de hoofdstad op een zuipen te zetten. In Utrecht is dat gelukkig een stuk minder. Natuurlijk zijn er feestjes waar veel mensen op afkomen, maar we zijn gelukkig niet dé nationale hotspot om de verjaardag van de koning te vieren. Houden zo!

Hetzelfde geldt voor Pride

Utrecht Canal Pride ANP
Foto: ANP

Nog zo’n uit-de-kluiten-gewassen massafeest waar we in Utrecht een kleinere en intiemere versie van hebben: de Canal Pride. In Utrecht is Pride bovendien (nog) niet geclaimd door grote bedrijven, maar varen er voornamelijk LGBT-organisaties mee. En da’s top, want uiteindelijk draait het hele feestje om deze mensen. Ook leuk: omdat onze grachten smaller zijn heb je als toeschouwer veel meer interactie met de feestvierders op de boten.

Regenbogen, glitters en héél veel boten: foto’s van Utrecht Canal Pride 2019

De derde Utrecht Canal Pride zit er op en mán, dat was ons het feestje wel. Een parade van bontgekle...

Geen tramgevaar

Foto: ANP

In Utrecht loop je tenminste niet het risico dat je met je fietsband in de tramrails blijft steken. Wel zo fijn.

Geen Kalverstraat

Foto: ANP

De druktste winkelstraat in Utrecht? Dat is de Steenweg. Toegegeven, we worden er niet vrolijk van om hier op zaterdag doorheen te sjokken, maar het is nog steeds vele malen beter dan een volgepropte Kalverstraat op een gemiddelde doordeweekse dag.

Werfkelders


De bijzondere, historische wefkelders aan ’t grachie: wij zouden niet zonder kunnen, hoor. Wist je dat de werfkelders van Utrecht uniek zijn? Er zijn er wel 732 (!). Kunnen ze in 020 niet aan tippen!

Utrechtse mysteries opgelost: waarom zijn de Utrechtse werfkelders zo bijzonder?

In de rubriek Utrechtse mysteries opgelost duiken we iedere week in de Utrechtse geschiedenis om een...

In het midden van het land

trein-utrecht-centraal-2
Foto: ANP

In het midden van het land wonen, kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld als je een dagje naar een andere stad wil. Vanuit Utrecht ben je heel snel in steden als Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Arnhem, Antwerpen of Keulen. Reis je vanuit Amsterdam, dan ben je toch minstens een half uur langer onderweg.

Al die hippe zaken komen toch naar Utrecht

De Amsterdamse vestiging van Studio JUX.

Natúúrlijk is de Domstad hartstikke hip en happening, maar hoe je het ook wendt of keert: op het gebied van winkels en horeca lopen de Amsterdammers vaak nét een tikkeltje voor op ons nuchtere Utrechters. Geen probleem hoor, want het komt regelmatig voor dat zo’n hippe toko uit Mokum óók in Utrecht opent. Dat gebeurde onder andere al bij de volgende zaken.

Van 020 naar 030: deze Amsterdamse zaken openden ook een vestiging in Utrecht

Natúúrlijk is de Domstad hartstikke hip en happening, maar hoe je het ook wendt of keert: op het geb...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.