Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: waar is deze rebus uit de Lange Nieuwstraat gebleven?

Door Janine Guijt 29 september 2019

Liep je tussen 1991 en 2017 in de Lange Nieuwstraat dan was de kans groot dat je een tijdje stilstond om naar de gevel van het Willem Arntsz Huis te staren. Daar prijkten namelijk letters en afbeeldingen die samen een mysterieuze rebus vormden… Maar helaas; vandaag de dag is het werk in geen velden of wegen te bekennen. Wij vroegen ons af: waar is de puzzel gebleven?

Nachtregels

Om dit mysterie te ontrafelen, moeten we eerst terug naar het jaar 1991. Het Centraal Museum introduceerde in dat jaar een buitenexpositie genaamd Nachtregels. In totaal werden 23 kunstwerken verspreid over de stad tentoongesteld. Een daarvan is bijvoorbeeld het werk ‘Evening Time is Reading Time’, bekend van de uithangborden die nog steeds in de Korte Smeetstraat hangen.

Een ander onderdeel van de expositie was een rebus met de naam Zonder Titel, gemaakt door kunstenaar Korrie Besems. Zoals je hierboven kunt zien, sierde de rebus lange tijd de voorgevel van het Willem Arntsz Huis aan de Lange Nieuwstraat. Zet je alle uitkomsten achter elkaar, dan luidt de oplossing van de rebus ‘Daar waar je niet bent, daar is het geluk’.

Geheime locatie

Het lichtkunstwerk prijkte twee decennia op de gevel van het pand in de Lange Nieuwstraat. Maar toen het gebouw in 2017 gesloopt werd, dreigde ook de rebus te verdwijnen. Wijkbewoner Ann de Vries stak daar op het laatste moment een stokje voor. Binnen no time had ze een groep vrijwilligers verzameld die de letters van de gevel haalde. Waar de rebus nu is? “Dat is geheim!”, laat Ann weten. “Ze liggen in een speciale opslag waar ze zo goed mogelijk beschermd zijn tegen beschadigingen, totdat ze ook gerestaureerd kunnen gaan worden.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Project REBUS / © Smooth Sailor Productions (Sebastiaan de Vries)

D=UK

Maar een deel van de rebus is wél te zien in de openbaarheid, namelijk de letters D=UK. Dit gedeelte is de afgelopen maanden gerestaureerd en kun je sinds 18 september 2019 spotten in het Stadskantoor. Momenteel zoeken Ann en een aantal andere vrijwilligers onder de naam project REBUS naar financiële steun voor de restauratie van de hele rebus én naar een permanente plek voor het werk. We hopen dat dat lukt, want wat ons betreft wordt de stad alleen maar mooier van dit oplichtende kunstwerk!

Mysterie (niet echt) opgelost!

Goed, we hebben dit mysterie niet helemaal op kunnen lossen… Volgende keer beter! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

tivoliVredenburg Utrecht

Utrechtse mysteries: hoe komen de zalen van TivoliVredenburg aan hun naam?

De Grote Zaal, de Ronda, Hertz, Cloud Nine en Pandora: dit zijn de vijf zalen van muziekcentrum Tivo...

Utrechtse mysteries: waarom zeg je Nóbelstraat en niet Nobèlstraat?

Utrechtse mysteries: het Ledig Erf ligt op een andere plek dan je denkt…

;

adv.