Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: waarom staat er een boze boom in de binnenstad?

Door Janine Guijt 22 november 2020

Loop je nietsvermoedend door de Agnietenstraat en werp je een blik op het plein bij het Centraal Museum, dan is de kans groot dat je je rot schrikt. Op deze plek sta je namelijk oog in oog met een reusachtige boom die een gezicht heeft en allesbehalve vriendelijk kijkt. Oei, dit wezen wil je niet in een donker steegje tegenkomen. Gelukkig heeft ‘ie een vaste standplaats voor het museum. Maar… wat doet het gevaarte daar eigenlijk?

Kunstboom

Een bord met natuurinformatie op Utrecht Centraaleen UFO op het dak van de Inktpot, een hartverwarmende boodschap in lichtletters: wandel je door Utrecht dan kom je nog eens wat tegen. Wat de hiervoor genoemde voorbeelden én de boze boom met elkaar gemeen hebben? Het zijn stuk voor stuk kunstwerken die de openbare ruimte interessanter moeten maken én mensen uitdagen om ergens over na te denken.

Courgette maakt plaats voor boom

De boom voor het Centraal Museum staat daar sinds augustus dit jaar. Daarvoor sierde een nogal bijzondere, goudkleurige courgette het plein, een kunstwerk dat symbool stond voor groei en vruchtbaarheid. Om alvast een misverstand uit de wereld te helpen: het gaat niet om een échte boom, kunstenaar Anne de Vries maakte het gevaarte van kunststof. Het kunstwerk heet Save the World en is onderdeel van de doorlopende expositie Kunst op het plein van het Centraal Museum. Om de zoveel maanden staat op deze plek een ander kunstwerk in de schijnwerpers. Tot augustus was dat eerdergenoemde courgette. Wat de boom ons wil vertellen? Net als bij alle andere kunstuitingen mag je er natuurlijk in zien wat je wil. Zo zou je – op basis van de wijzende vinger – bijvoorbeeld kunnen stellen dat de reus ons lijkt te waarschuwen…

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: indebuurt Utrecht

Hauntolo-wát?

Met het werk wil Anne de Vries voorbijgangers laten nadenken over technologische vooruitgang. De kunstenaar is gefascineerd door hauntology, een principe uit de filosofie dat stelt dat de cultuur van vandaag de dag als het ware wordt achtervolgd door ideeën uit het verleden. “De boom werd digitaal uitgetekend en daarna in kunststof uitgevoerd. Technologie wordt vaak geassocieerd met vooruitgang”, lees je als je, via de QR-code die bij het werk hangt, op de site van het Centraal Museum terechtkomt. “De Vries vraagt zich af of dat wel zo is en koos juist voor een oerbeeld dat rechtstreeks uit een grimmig, folkloristisch verhaal lijkt te komen.”

Het schrikbeeld staat nog tot en met mei 2021 op het plein bij het Centraal Museum. Daarna lost een nieuw kunstwerk de boom af.

Mysterie opgelost!

Zo, weer een mysterie minder in Utrecht. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Lees ook:

Utrechtse mysteries: CU2030, waar staat dat nou eigenlijk voor?

Al zo lang wij ons kunnen herinneren wordt er in Utrecht gebouwd in het stationsgebied. Alle bouwpro...

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Utrechtse mysteries: waarom eindigen de straatnamen in Overvecht op -dreef?

Utrechtse mysteries: waarom heet dit gebouw Hojel City Centre?

Utrechtse mysteries: wat doen al die lampjes daar op Utrecht CS?

adv.