Utrechtse mysteries opgelost: wat is het verhaal achter het gedicht aan de Oudegracht?
Aan de Oudegracht, op de hoek bij de Smeebrug ter hoogte van nummer 279, is een gedicht gemetseld in de straat. Niet zomaar een gedicht, maar ééntje van zo’n 100 meter lang die nog niet af is. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer de volgende letter van het gedicht ter plekke uit in een bestaande steen op straat, en zo wordt dit Utrechtse gedicht steeds langer. Maar wat is nou het verhaal achter dit bijzondere stadsgedicht?
Het idee voor het gedicht, dat trouwens officieel ‘De letters van Utrecht’ heet, is bedacht door de Utrechtse dichter Ingmar Heytze en Michael Münker. Michael Münker is van de organisatie The Million Generations Foundation, waarmee hij kennis tussen verschillende generaties wil uitwisselen. Dat klinkt inderdaad ingewikkeld, dus vergeten we het snel weer.
Gedicht zonder eind
Waar het op neer komt, is dat Ingmar en Michael een kunstproject wilden bedenken dat meerdere generaties meegaat. Ze lieten zich inspireren door vergelijkbare projecten in de wereld, zoals de Clock of the Long Now. Dat is een klok in een berg in Texas die één keer in de honderd jaar slaat. Of ORGAN2/ALSP (as slow as possible), een orgeluitvoering die in 2001 begon in een kerk in Duitsland en nog 626 jaar gaat duren.
Op 2 juni 2012 werden de allereerste letters van het gedicht gelegd en onthuld door de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen. De eerste zin, “Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven”, werd geschreven door dichter Ruben van Gogh. Inmiddels zijn we heel wat letters verder. Lees hier het hele gedicht tot nu toe.
Het gedicht wordt geschreven door leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Na een paar regels neemt een andere dichter of dichteres uit het gilde het stokje over. De lijn van letters is nu zo’n 100 meter lang. Als het zo doorgaat, steekt het gedicht in 2080 het Ledig Erf over.
Draag je steentje bij
Je vraagt je misschien af wie al die stenen betaalt. Het leuke is dat iedereen letterlijk zijn steentje bij kan dragen aan dit project. Voor minstens € 100,- (meer mag natuurlijk ook) kan je een steen ‘kopen’. Je krijgt dan de mogelijkheid om een naam of boodschap in de zijkant van de steen te laten graveren en je krijgt een vermelding op de website van De letters van Utrecht.

Benieuwd hoe dat gaat, het plaatsen van zo’n nieuwe steen? Iedere zaterdag tussen 13:00 en 14:00 wordt er een nieuwe steen aan het gedicht toegevoegd. En daar kan je natuurlijk gewoon bij zijn.
Utrechtse mysteries opgelost
Zit jij ook met een Utrechts mysterie waar je maar geen oplossing voor kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.