Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Utrecht: de verpakkingsvrije supermarkt die na een paar maanden weer verdween

Door Janine Guijt 19 oktober 2019

In de rubriek Toen in Utrecht blikken we terug naar momenten in de Utrechtse geschiedenis: van het uitgaansleven in de jaren ’80 tot de beginjaren van winkelcentrum Hoog Catharijne. Vandaag is de sprong naar het verleden een kleine en staan we even stil bij Bag & Buy, een verpakkingsvrije mini-supermarkt. De zaak opende in september 2015 aan de Twijnstraat en sloot een half jaar later weer de deuren. 

Met je weckpot naar de supermarkt

Je kon er je eigen weckpotten vullen met muesli, pindakaas tappen en rijst kopen die je in je zelf meegebracht zakje mee naar huis nam: alle artikelen van Bag & Buy zaten in speciale dispensers waarmee zelf meegebrachte bakjes en flesjes konden worden gevuld. Dat klinkt als een concept dat nu best aan zou kunnen slaan: consumenten zijn steeds meer bereid om hun koopgedrag te verduurzamen, zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van ABN Amro. Op Instagram zijn zero waste influencers steeds populairder en toen wij onze lezers een paar weken geleden vroegen welke winkels zij nog missen in Utrecht, reageerden meerdere volgers met ‘een verpakkingsvrije winkel’.

Tekst loopt door onder de video.

Bag & Buy Bye

Maar goed, we hádden nog niet lang geleden dus precies zo’n winkel in de Twijnstraat. Het had de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland moeten worden, maar de ondernemers achter de Groningse winkel Opgeweckt met eenzelfde concept, staken daar een stokje voor en opende een paar maanden eerder. Naast de gezamenlijke missie hebben de twee winkels nog een overeenkomst: zowel Bag & Buy in Utrecht als Opgeweckt in Groningen moesten al snel de deuren sluiten, omdat ze verlies draaiden. Bag & Buy is ruim een half jaar open geweest. “De mate van enthousiasme in de media vertaalde zich niet in koopgedrag,” constateerde de eigenaar destijds in het AD Utrechts Nieuwsblad.

Jammer voor de Utrechter die graag bewust boodschappen doet. Enne, mocht er ooit weer zo’n verpakkingsvrije supermarkt komen, dan laten we je het natuurlijk weten.

Lees ook:

We hebben veel, maar niet alles! 8 x dit missen we nog in Utrecht

Met een website die zo'n beetje een voortdurend geüpdate-e ode aan ons stadsie is, is het duidelijk ...

5 x deze dingen van vroeger missen we totaal niet in Utrecht

Word je nostalgisch van: 7 verdwenen Utrechtse iconen uit vroegere tijden

adv.