Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terug in de tijd: in 1999 stond er een reuzenrad voor auto’s (!) in Utrecht

Door Janine Guijt 23 mei 2020

Wacht even, heb je dat nou goed gelezen? Een reuzenrad voor auto’s? En dat stond gewoon in onze eigen stad? Ja, echt! Vandaag nemen we je mee terug naar het jaar 1999, toen mensen uit het hele land onze stad kwamen bewonderen vanuit het Drive-Inn Wheel.

Koppels gaven er het ‘ja-woord’, autoclubs stuurden hun auto mee naar boven en motorclubs schoven met tientallen motoren aan, zo lezen we in de Belgische krant De Standaard. Mensen uit het hele land en zelfs daarbuiten kwamen in 1999 naar ons stadsie voor de Drive-Inn Wheel. En geef ze eens ongelijk, want met voertuig en al in een reuzenrad stappen, klinkt nogal als een sensatie.

Panorama 2000

Het reuzenrad was onderdeel van Panorama 2000, een openbare expositie die van 5 juni tot en met 3 oktober werd gehouden in Utrecht, op initiatief van de toenmalige directeur van het Centraal Museum Sjarel Ex. Het kunstevenement werd georganiseerd ter ere van het nieuwe millennium, zo lezen we op de website van het Centraal Museum. Door de hele stad stonden 24 kunstwerken: van een grote foto op het schip van de Domkerk tot een UFO op het dak van het hoofdkantoor van ProRail. Een van de werken was het gigantische reuzenrad, dat een plek kreeg voor de Stadsschouwburg. De Drive Inn Wheel is gemaakt door kunstenaar-architect John Körmeling en was bedoeld als protest tegen het negatieve imago van de auto. “Hier zie je uit je eigen vertrouwde auto de stad vanuit een heel ander perspectief. Mensen vinden dat prachtig. Je mag nog plezier hebben in je auto”, zei John over het werk in De Standaard.

Op kermistour

Het Drive-In Wheel is na de expositie op kermistour geweest door Nederland. Wat er daarna met het reuzenrad is gebeurd, is niet bekend. Wat ons betreft mag het zeker weer terugkeren naar de Domstad. Zo’n reuzenrad waar je met je auto inrijdt klinkt bovendien behoorlijk coronaproof…

De UFO op het dak van het ProRail-gebouw is overigens wél blijven staan in Utrecht. Meer daarover lees je hier.

Nog meer Utrechtse nostalgie:

Oh, de nostalgie! Een ode aan de Twijnstraat in 8 foto’s van vroeger

Wist je dat de Twijnstraat een van de oudste winkelstraten van Nederland is? Omdat de straat er zo k...

Zo ging de bevrijding in Utrecht eraan toe in 1945

Weet je nog? 8 x nostalgische beelden van Koninginnedag in Utrecht

Meer over

Toen in Utrecht

adv.