Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! Een ode aan de Oudegracht in 8 foto’s van vroeger

Door Janine Guijt 11 juli 2020

Het is – naast de Domtoren – dé trots van Utrecht: de Oudegracht. En terecht, want ons eeuwenoude graggie is met zijn werven en werfkelders hartstikke uniek in de wereld. In 2008 maakte dit mooie stukje Domstad kans op een plekje in de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar de vermelding kwam er helaas uiteindelijk niet. Hartstikke onterecht natuurlijk. Daarom brengen we vandaag een ode aan de Oudegracht in acht foto’s van vroeger.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Met de hand gegraven

Geen foto, maar een tekening. Dit is een van de oudste beelden van de Oudegracht. De tekening stamt uit de 16e eeuw. Beeld: Het Utrechts Archief

De Oudegracht is in de twaalfde eeuw volledig met de hand gegraven. In de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen lag Utrecht op de plek waar de Vecht zich afsplitste van de Rijn, de huidige Kromme Rijn en Oude Rijn. Deze rivieren werden steeds slechter bevaarbaar en daarom vervangen door een stelsel van kanalen. Je raadt het al: de huidige Oudegracht is een onderdeel van deze kanalen. Met het noordelijk deel van de Oudegracht werd een nieuwe handelsroute gecreëerd en na het graven van het zuidelijk deel was de gracht voltooid.

Een van de eerste foto’s

Foto: Het Utrechts Archief

Dit is een van de eerste foto’s van de Oudegracht uit het Utrechts Archief. De foto is gemaakt in 1864. Op de achtergrond zie je de Smeebrug (de brug vlakbij het Oude Pothuys) én natuurlijk Utrechts andere trots, de Domtoren.

Vismarkt anno 1875

Foto: Het Utrechts Archief

Als je deze foto ziet, lijkt het alsof er de afgelopen 200 jaar niet zo gek veel is veranderd in Utrecht. Ken je de Domstad een beetje, dan zie je meteen dat dit de Vismarkt is: het afslaghuisje op de Kalisbrug staat daar vandaag de dag nog steeds.

Terrasje pakken in de jaren ’30

Foto: F.F. van der Werf / Het Utrechts Archief

Ook in de jaren ’30 van de vorige eeuw streken Utrechters neer aan de Oudegracht voor een kop koffie of koud biertje. Deze foto is genomen bij het inmiddels verdwenen café-restaurant De Raadskelder.

Romantisch plaatje

Foto: C. Stevens / Het Utrechts Archief

Wat een romantische setting zien we op deze foto uit 1961! Het Stadhuis is hier versierd ter gelegenheid van de 325e verjaardag van de Universiteit Utrecht.

Speedbootachtervolging

speedboot amsterdamned utrecht
Foto: Still uit de film Amsterdamned

Je leest het goed: in 1988 vond er een speedbootachtervolging op de Oudegracht plaats. Wel een die in scene is gezet tijdens de opnames van de film Amsterdamned die – ironisch genoeg – voor een deel in Utrecht is opgenomen.

Gezelligheid in de nineties

Foto: Het Utrechts Archief

Hoe gezellig ziet dit tafereel aan de Oudegracht? De foto is in 1991 gemaakt, ter hoogte van Argentijns restaurant Gauchos (dat ook vandaag de dag nog aan de Oudegracht gevestigd is).

Eerste keer Pride

Foto: ANP

De meest recente foto in dit overzicht stamt uit 2017: toen Utrecht voor de eerste keer Pride vierde. De Utrecht Canal Pride vindt voor een groot gedeelte op (en aan) de Oudegracht plaats. Dit jaar zou Pride voor de vierde keer plaatsvinden in Utrecht, maar corona gooide roet in het eten. Gelukkig hebben we de beelden van vorig jaar nog.

Lees ook:

Nostalgie! Bij deze 6 verdwenen supermarkten deden Utrechters vroeger boodschappen

Als we je vragen om alle supermarktketens in Utrecht op te noemen, dan kom je waarschijnlijk een hee...

Terrasje pakken in de jaren ’70 en ’80: weet jij waar in Utrecht dit is?

Hoe goed ken jij Utrecht? Test je kennis met deze historische quiz

9 x zo zag het centrum van Utrecht eruit in de jaren ’90

Vroeger doodgewoon, nu ondenkbaar: deze dingen zul je niet meer zo snel zien in Utrecht

6 x op deze plekken in Utrecht was roken vroeger heel normaal

Deze 6 dingen heb je sowieso gedaan als je in Utrecht bent opgegroeid

Terug in de tijd: in 1999 stond er een reuzenrad voor auto’s (!) in Utrecht

Terug in de tijd: vroeger reed je met de tram onder de Domtoren door

Heerlijk nostalgisch! Een ode aan het postkantoor aan de Neude in 9 foto’s van vroeger

Oh, de nostalgie! Een ode aan de Twijnstraat in 8 foto’s van vroeger

Zo zag het leven in Utrecht eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog

Weet je nog? 8 x nostalgische beelden van Koninginnedag in Utrecht

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.