Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Girlpower! 3 x inspirerende vrouwen uit de Utrechtse geschiedenis

Door Janine Guijt 25 mei 2019

Who run the world?! GIRLS! Met een redactie van drie vrouw sterk zijn we bij indebuurt niet vies van een portie girlpower. Gelukkig wonen er superveel toffe ladies in ons stadsie waar we tegen op kunnen kijken. Maar voor een flinke dosis inspiratie zou je ook de  geschiedenisboeken open kunnen slaan. Je vindt er namelijk genoeg voorbeelden van Utrechtse vrouwen die hun mannetje stonden. Wij lichten drie inspirerende dames uit de Utrechtse historie uit.

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

De vrouw die 14 (!) talen sprak en de eerste vrouwelijke student was

Foto: Het Utrechts Nieuwsblad.

Anna Maria van Schurman was humaniste, theologe en dichteres. Ze werd in 1636 als eerste vrouwelijke studente in Nederland toegelaten aan de universiteit. Daar mocht ze colleges volgen vanachter een gordijntje (om zo de mannelijke studenten niet af te leiden met haar aanwezigheid). De Utrechtse had een gigantische talenknobbel. Van Grieks tot Ethiopisch en van Hebreeuws tot Arabisch: deze supergeleerde dame beheerste maar liefst veertien talen. Hier lees je meer over Anna Maria van Schurman:

Anna Maria van Schurman uit Utrecht sprak 14 (!) talen en was de eerste vrouw aan de universiteit

We vertelden je laatst al dat er heel wat stoere, inspirerende vrouwen in ons stadsie wonen. Maar vo...

Verzetsheldin Trijn

Trijn van Leemput utrecht
Het standbeeld van Trijn aan de Zandbrug. Foto: indebuurt Utrecht

Trijn van Leemput was een verzetsheldin in de Tachtigjarige Oorlog. Er gaan verhalen dat ze in 1577 een grote groep vrouwen optrommelde om kasteel Vredenburg te molesteren. Waarom? Dat kasteel was lange tijd in handen van de Spanjaarden. Toen die bezetters eindelijk verdreven waren, wilden de Utrechters dat het Vredenburg werd gesloopt. Maar de Staten van Utrecht waren daar fel op tegen. Onder leiding van Trijn namen de vrouwen het heft in eigen hand en gingen ze het kasteel met bijlen, hamers en houwelen te lijf.

De Utrechtse carnavalsvereniging (ja heus, die bestaat) wilde deze krachtige dame maar al te graag als beschermvrouwe. En zo komt het dat Utrecht tijdens carnaval de naam Leemput krijgt. Ieder jaar wordt er tijdens carnaval een bloemenkrans om de nek van het standbeeld van Trijn aan de Oudegracht gehangen.

Belle had ‘geen talent voor onderschiktheid’

Foto: Het Utrechts Archief

Belle van Zuylen werd op 20 oktober 1740 geboren op slot Zuylen in een adellijke familie. Tijdens haar opvoeding leerde ze alles wat nodig was om op te vallen bij welgestelde mannen, zodat ze een rijke jongeheer aan de haak kon slaan. Maar Belle was meer geïnteresseerd in wiskunde, klassieke talen en filosofie dan in het huwelijk. Aan haar aanbidder James Boswell schreef ze: ‘ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’. Voor schrijven had ze wel talent, ze schreef brieven, gedichten en boeken in het Frans (zoals in die tijd gebruikelijk was voor mensen van adel). In de literatuurgeschiedenis van Frankrijk wordt ze beschouwd als de belangrijkste romanschrijfster van de achttiende eeuw. Hier lees je het hele verhaal over Belle.

Verder lezen over de geschiedenis van Utrecht

foto utrecht vroeger

5 x bijzondere foto’s van één van Utrechts bekendste fotografen

Hij was een begrip in Utrecht: fotograaf F.F. van der Werf. Vanaf de jaren dertig trok hij door Utre...

Deze 7 Utrechters hebben een standbeeld en dit is waarom

Utrecht vroeger en nu: 5 x deze plekken ken je bijna niet meer terug

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Utrecht

adv.