Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit wist je vast nog niet over de Neude

Door Janine Guijt 24 oktober 2020

Je ploft er neer op een van de vele terrasjes (behalve dan in lockdowntijden…), fietst er langs als je de stad doorkruist en het is een van de bekendste plekken van Utrecht. Waar we het over hebben? De Neude, natuurlijk! Er schuilen ontzettend veel interessante wetenswaardigheden achter dit plein. Wij delen vijf bijzondere feitjes met je.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Ooit was de Neude een moeras

Kun je je voorstellen dit ooit moerasgebied was? Foto: ANP

Neude stamt af van ‘node’ en dat betekent moeras. De Neude lag vroeger een stuk lager dan dat het plein nu ligt. De Rijn, die niet ver van de plek stroomde, zorgde ervoor  dat de grond soppig was. Helemaal als de rivier buiten haar oevers trad, leverde dat een drassige bedoening op. Heel lang geleden – in de dertiende eeuw – werd die moerasgrond opgehoogd. Een paar eeuwen later werd dat nog eens gedaan en later werd de boel ook nog eens bestraat. Vanaf toen was de Neude geen moeras meer.

Heksenverbrandingen op de Neude

Deze heks hangt vlak bij de Neude, ter hoogte van de Oudegracht 151. Foto: Het Utrechts Archief

Een minder gezellig feitje: rond 1533 vonden er heksenverbrandingen plaats op de Neude. De aanklachten tegen de ‘heksen’ werden ingediend door mensen die zich door hen benadeeld achtten. Daarna volgde een formeel heksenproces voor een hogere rechtbank. Als de ‘heks’ in kwestie voldoende ontlastende getuigen (vier tot acht) kon oproepen, werd ze meestal vrijgesproken. Zo niet, dan kon ze eindigen op de brandstapel op de Neude…

Ja echt, het is DE Neude

Foto: indebuurt Utrecht

Het klinkt wat onlogisch: de Neude. Is het echt niet het Neude? De meeste Utrechters zijn het er roerend over eens: NEE!. Ook het Nederlands Taalinstituut vindt dat ‘de’ het lidwoord is dat voor Neude komt. “Oorspronkelijk is neude een vrouwelijk zelfstandig naamwoord, dus de is juist. “Toch wordt er vaak naar het plein verwezen met het Neude. Dat komt omdat we niet meer weten wat het woord precies betekent. We kiezen dan het lidwoord dat het meest logisch klinkt. Het doet wellicht denken aan het plein of het Neudeplein.” Hier lees je er meer over:

Utrechtse mysteries: waarom is het DE Neude en niet HET Neude?

'Neehee, het is DE Neude!'. Ben je een kersverse Utrechter of woon je buiten de Domstad, dan heb je ...

De Neude was een parkeerplaats

Neude auto's parkeerplaats
Foto: Het Utrechts Archief

Ja, echt van 1946 tot in de jaren ’90 was de Neude een parkeerplein. Er was in die tijd een groot tekort aan parkeerplekken in de binnenstad. Toen er in de jaren ’90 steeds meer parkeerplekken en -garages kwamen, werd de Neude weer autovrij gemaakt. Zo ontstond er een stadsplein met ruimte voor horeca en evenementen. Gelukkig maar!

Glazen huis

Foto: ANP

Wist je dat de eerste drie edities van Serious Request in Utrecht plaatsvonden? In 2004, 2005 en 2006 stond er vlak voor de kerstdagen een gigantisch Glazen Huis op de Neude.

Nog meer feitjes over het Utrecht van vroeger:

Utrechtse mysteries: waarom heet deze buurt ‘het Verdomhoekje’?

Zo'n beetje ieder huis heeft wel een verdomhoekje: een plek die je steevast overslaat tijdens het sc...

Girlpower! 3 x inspirerende vrouwen uit de Utrechtse geschiedenis

8 x dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Utrecht

Het Tinder van toen: 5 x hilarische contactadvertenties uit Utrechtse kranten

Andere tijden: 7 x dit zie je nergens meer in Utrecht

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.