Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De bizarre geschiedenis van Sarasani, de Utrechtse coffeeshop met kaaimannen en pythons

Door Janine Guijt 16 februari 2019

Utereg m’n stadsie, daar gebeurt van alle hand, zong Herman Berkien in het alom bekende lied. En boy, had Herman gelijk, want de Utrechtse geschiedenis puilt uit van de opmerkelijke gebeurtenissen en bizarre feitjes. De historie van Sarasani is daar één van. Pak er een kop koffie bij, want het verhaal achter deze iconische coffeeshop wil je lezen. Al is het alleen maar omdat je voortaan een steengoed verhaal voor in de kroeg hebt.

Jep, je leest het goed: bij de Utrechtse coffeeshop Sarasani liepen er kaaimannen (familie van de aligator) rond. Of nouja, de krokodilachtige beesten bivakkeerden wel in hun eigen bassin, maar toch is het eh..vrij opmerkelijk. Overigens kon je bij Sarasani ook pythons, varanen en later schildpadden spotten.

De eerste coffeeshop van Nederland

Maar goed, laten we beginnen bij het begin. De gasten van Sarasani kwamen er namelijk in eerste instantie niet om dieren te bewonderen, maar om softdrugs te kopen. Sarasani wordt ook wel de eerste coffeeshop van Nederland genoemd, maar daar valt over te discussiëren, omdat over het Amsterdamse cannabisverkooppunt Mellow Yellow hetzelfde wordt gezegd. Hoe dan ook, eigenaar Holly Hasenbos opent de zaak in 1968 in de werfkelder aan de Oudegracht 327 (ter hoogte van Café de Morgenster). Hij vernoemt de plek naar een roemrucht Oost-Duits circus, dat de ruimte als opslag had gebruikt.

sarasani utrecht
Het bassin met de kaaimannen. Foto: Het Utrechts Archief

Bijzondere opslagplaats

In eerste instantie is Sarasani een ‘jongerenhonk’, maar de tent fungeert ook als coffeeshop. Omdat er in die tijd nog geen softdrugsgedoogbeleid is in Nederland, botst Holly regelmatig met de politie en moet hij zelfs een paar keer in de gevangenis aan het Wolvenplein verblijven. Toch blijft de eigenaar gewoon handelen in softdrugs. Daar heeft hij overigens bijzondere opslagplaatsen voor: zijn hasj-voorraad bewaart hij in een bak waarin schildpadden en een kleine krokodil in rondkruipen. Later komt er een heus bassin met kaaimannen zie deze foto van het Utrechts Archief) en een terrarium met pythons en varanen.

Nog een bizar feitje over de dierenverzameling van Sarasani: in 1971 vindt een bewoonster van de Oudegracht een grote slang voor haar wc-deur. Het beest blijkt ontsnapt uit zijn terrarium bij Sarasani.

Doodgeschoten

Met Holly Hasenbos loopt het overigens niet zo goed af. In 1984 wordt hij doodgeschoten door de politie. Volgens de betrokken agenten begon Hazenbos te schieten bij een verkeerscontrole, lezen we op Wikipedia. Na zijn dood neemt neef Ton de zaak over en laat hij het bijzondere interieur vrijwel onveranderd.

Het einde van Sarasani

In 2007 komt er een einde aan Sarasani, lezen we in een oud nieuwsbericht van De Volkskrant. In augustus van dat jaar, houdt de politie vijf mensen aan, die 9,7 kilo softdrugs hadden verhandeld in de coffeeshop. In de nabijgelegen woning van een van de eigenaren vindt de politie later 37,3 kilo softdrugs. Dat was wat veel voor de bevoorrading van de coffeeshop, vond burgemeester Annie Brouwer, waarop Sarasani werd gesloten.

Bron: UtrechtAltijd

Lees ook:

cafe-zeezicht-utrecht

9 x Utrechtse zaken die we het liefst terug willen hebben

Kwam je iedere week bij de poffertjeskraam op het Vredenburg, of danste je regelmatig tot in de late...

Deze Utrechtse zaken willen we graag terug hebben (deel 2)

Café Flitz, Tivoli aan de Oudegracht, Broodje Ploff: een tijd terug verzamelden we deze en nog veel ...

Meer over

Toen in Utrecht

adv.