Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Andere tijden: 7 x dit zie je nergens meer in Utrecht

Door Carin van der Meij 25 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Utrechters wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

Foto: Google Streetview

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Utrecht stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Utrecht zijn ze verdwenen.

Hier lees je daar meer over:

Utrechtse mysteries: zijn er nog telefooncellen in Utrecht?

Sta je met pech langs de weg of wil je gewoon even bellen naar een vriendin, dan pak je simpelweg je...

Overal roken

roken sigaret café
Beeld: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten Utrechters vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Foto: Het Utrechts Archief / A.D. Kon

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel Utrechters dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

Foto: Het Utrechts Archief

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een zaak gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor Utrechters echt een uitje om naar winkels als Staffhorst Vinyl en Videoland te gaan.

De bekende platenzaak Staffhorst werd overigens in 2013 failliet verklaard. In 2017 kwam de winkel terug, maar twee jaar later was de zaak helaas opnieuw failliet.

Faxen

faxen fax
Op de Vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld: ANP)

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Utrecht stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

Een rij wachtende mensen op de Burgemeester Reigerstraat. Foto: Het Utrechts Archief

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert in Tivoli aan de Oudegracht? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper Utrechters nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor de allernieuwste iPhone. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Utrecht.

Lees ook:

Utrechtse mysteries: waarom zijn de Utrechtse werfkelders zo bijzonder?

In de rubriek Utrechtse mysteries duiken we iedere week in de Utrechtse geschiedenis om een raadsel ...

Van Paradijs tot De Derrick: deze verdwenen zaken missen Utrechters

Goeie ouwe tijd: deze zaken verdwenen de afgelopen tien jaar uit Utrecht

Wow! Zo zag Utrecht er 10 jaar geleden uit

Toen in Utrecht: Deze wereldrecords staan op naam van Utrecht

Zo lag Utrecht erbij tijdens de superheftige en ijskoude winter van 1963

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Utrecht

adv.