9 x Utrechtse zaken die we het liefst terug willen hebben

Door Anne-Meike van den Berg 13 januari 2018

Kwam je iedere week bij de poffertjeskraam op het Vredenburg, of danste je regelmatig tot in de late uurtjes in Tivoli aan de Oudegracht? Mis je nog iedere dag de V&D of denk je weemoedig terug aan alle films die je zag in bioscoop Camera Studio? Wij vroegen welke zaken wat jullie betreft per direct mogen heropenen in Utrecht. Dit zijn ze!

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Café Flitz

Een heleboel Utrechters denken met weemoed terug aan alle legendarische avonden in café Flitz. Bijna 28 jaar zat het café op de plek waar nu Stathe zit en in 2013 gingen de deuren van het danscafé voorgoed dicht. Bij Flitz kregen beginnende Utrechtse bands vanaf het begin de kans om hun muziek te laten horen. Zo stonden onder andere de Handsome Poets en My Blue Van er op het podium. Toch niet de minste namen…

Café Zeezicht

cafe-zeezicht-utrecht
Foto: Het Utrechts Archief

Nog een café dat wat jullie betreft terug mag keren in Utrecht: café Zeezicht. Uh, watte? De kans is groot dat je nog nooit van Zeezicht gehoord hebt, want het café sloot al in 1997. Of, nouja: toen begon de verbouwing. Toen die grondige verbouwing klaar was, prijkte er een nieuwe naam op de gevel van het pand aan de Nobelstraat: Florin & Firkin. Aha! Inderdaad: sinds 2000 kennen we de tent als café Florin.

Tivoli Oudegracht

Tivoli Oudegracht
Zo zag Tivoli Oudegracht eruit in de jaren vijftig. Foto: Gemeente Utrecht

Natuurlijk mag de oude Tivoli niet in dit rijtje ontbreken. We kregen een heleboel reacties van mensen die het poppodium aan de Oudegracht maar wát graag terug zien keren. “Om vier uur de tent dicht, met zijn allen op de brug voor het pand. Dan nog even naar Cafetaria Utrecht, De Baron of El Greco… Nostalgie van de bovenste plank! (Ook al ben ik nu papa en zie je mij nauwelijks nog in het nachtleven)”, schrijft Michiel Verheul. En zo zijn er nog heel wat herinneringen aan de oude Tivoli. Indebuurt-redacteur Janine ving er ooit de pet van de drummer tijdens een concert van Wouter Hamel. Zucht, die goede oude tijd…

Park Lepelenburg Utrecht

Mysterie: waarom kennen sommige mensen park Lepelenburg als Tivoli Park?

Een van de bekendste - en meest centraal gelegen - stadsparken in Utrecht is Lepelenburg. Je...
Liselotte Idema - Geplaatst op 16 april 2017

De Poffertjeskraam

poffertjeskraam-utrecht
Foto: Marnix Schmidt / AD Utrechts Nieuwsblad

Jarenlang had de poffertjeskraam van Victor Consael een vaste plek in Utrecht. Eerst op het Vredenburg, daarna op de Neude en vervolgens weer op het Vredenburg. Tot zondag 25 februari 2007, als wordt begonnen met de bouw van TivoliVredenburg en het appartementencomplex, en er geen plek meer is voor de poffertjeskraam. Doodzonde, vindt onder andere Karin Bessems: “Ja, de poffertjes terug in plaats van die slechte oliebollenkraam (of betere oliebollen).”

p.s. de poffertjeskraam bestaat nog! In het mysterie van morgen vertellen we je er meer over…

Broodje Ploff

Broodje Ploff Utrecht
Foto: AD Utrechts Nieuwsblad

Nog maar pas geleden gesloten, nu al een groot gemis voor veel Utrechters: Broodje Ploff. Ruim dertig jaar zat de zaak op de bekende hoek bij de Ganzenmarkt. Wat er met het pand gaat gebeuren? De nieuwe bedrijfsleider – David Lambers, die ook café Ubica vlak naast Broodje Ploff onder zijn hoede heeft – gaat er ‘een kwaliteits-eetcafé met speciaalbieren en spannende wijnen’ van maken.

Broodje Ploff Utrecht

Snel naar Broodje Ploff nu het nog kan – de snackbar gaat sluiten

Je hebt nog een paar dagen om een frietje met, broodje kroket of andere vette hap te halen b...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 19 april 2017

Restaurant Casa Sanchez

casa-sanchez-utrecht
Foto: Het Utrechts Archief

Voordat Indonesisch restaurant Blauw zijn intrek nam in het pand aan de Springweg, vond je er Casa Sanchez. De herinnering aan dit oer-Spaanse restaurant tovert bij veel Utrechters een glimlach op het gezicht. Het was vooral de sfeer die het restaurant zo legendarisch maakte, en niet per se het eten. En wat veel mensen ook nooit zullen vergeten, was de enorme pan paella die door Casa Sanchez werd gemaakt op het buurtfeest op de Springweg. Heel jammer dat we daar nooit meer een bordje van kunnen eten.

De Utrecht

de-utrecht
Foto: Het Utrechts Archief

Aan de Leidseweg nummer 2, nu het Smakkelaarsveld, stond ooit een prachtig Jugendstil-gebouw: De Utrecht. Het was het hoofdgebouw van de Levensverzekering-maatschappij Utrecht. In 1974 werd de hele boel gesloopt voor de bouw van winkelcentrum Hoog Catharijne. Ergens anders in Utrecht is trouwens nog wel een overblijfsel van De Utrecht te vinden: een beeld, de ‘verzekeringsengel’, staat nu op de gevel van TivoliVredenburg.

De Havana

De Havana zoals velen van ons het nog kennen… Foto: Facebookpagina Havana

Toen indebuurt-redacteur Anne-Meike in Utrecht studeerde was het the place to be: De Havana. Ze kan zich de vele legendarische stapavonden dan ook nog goed herinneren (alhoewel: sommige herinneringen zijn behoorlijk vaag…). En nooit meer heeft ze zulke lekkere nacho’s met kaas uit de oven gegeten als toen, in die goede oude Havana. Nu vind je er trouwens restaurant Loetje waar je – eerlijk is eerlijk – ook hartstikke lekker kunt eten. Maar die nacho’s…

Paradijs

Foto: Ruud Voest / AD Utrechts Nieuwsblad

Liefhebbers van de Chinese keuken zijn het er over eens: het Paradijs op het Vredenburg was een van de allerbeste Chinese restaurants in Utrecht. Na 36 jaar heeft de zaak in november vorig jaar de deuren gesloten. Wat er in het pand komt te zitten? Iets totáál anders, namelijk SNCKBR, het grootste vegan restaurant van Europa.

Vegan restaurant SNCKBR opent aan het Vredenburg

We vertelden je al dat het Chinese restaurant Paradijs aan het Vredenburg
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 27 oktober 2017
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Utrecht