Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doet deze pipowagen in Oog in Al?

Aangeboden door Radio Einstein 27 oktober 2019

Als je weleens langs het Utrechtse AZC bent gefietst, is je blik misschien wel nét iets langer blijven hangen bij wat je zag op de parkeerplaats. Daar, onder de hoge bomen, staat een rood-wit beschilderde pipowagen. Waarom dat zo is? Wij zochten het voor je uit.

Als we een kijkje nemen bij de pipowagen, zien we op de ruit een geïllustreerde microfoon met daaronder de tekst ‘Radio Einstein’. We boffen, want terwijl we om de vrolijk gekleurde wagen heen drentelen, komt Misha Koole naar buiten. Hij blijkt onderdeel te zijn van het team dat achter Radio Einstein zit en vertelt: “We maken hier, in de wagen, een podcast waarin we verslag uitbrengen van het leven in en rondom het Utrechtse AZC.” Daar willen we meer van weten!

Positive vibes

De eerste aflevering van Radio Einstein kwam online in april 2018, en inmiddels staat de teller op twintig afleveringen. Wat luisteraars van de podcast kunnen verwachten? “In iedere aflevering staat één thema centraal. Wat dat is, verschilt iedere keer weer”, aldus Misha.

Vriendschap, moeders, pubers: zomaar een paar voorbeelden van onderwerpen die al aan bod zijn gekomen op Radio Einstein. De thema’s lopen ontzettend uiteen, en datzelfde geldt voor de verhalen die te horen zijn. “We proberen altijd een balans te vinden tussen luchtigheid en zwaarte. Veel bewoners uit het AZC hebben heftige dingen meegemaakt, maar er is ook genoeg positiefs te vertellen. Een paar dagen geleden nog had ik een interview met een man die Nederlandse taalles geeft aan nieuwkomers. Dat hij op die manier iets kan betekenen voor anderen is zo mooi!”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Radio Einstein
Foto: indebuurt Utrecht

Bewoners als reporters

Het Utrechtse AZC telt zo’n 450 bewoners, waarvan ongeveer twintig mensen al te horen zijn geweest bij Radio Einstein. Vaak doen zij hun verhaal vanuit de pipowagen, maar dat is niet altijd het geval. “Voor de aflevering over het thema pubers was één van de bewoners reporter”, vertelt Misha. “We hebben een elfjarige jongen uit Afghanistan een opnameapparaat meegegeven met de opdracht om te onderzoeken wat de puberteit is. Hij heeft toen zijn zus geïnterviewd; geweldig toch?!”

Bijzondere verhalen

Als reporter voor Radio Einstein heeft Misha heel wat bijzondere dingen gehoord én meegemaakt. “Laatst bijvoorbeeld kreeg een jongen uit Syrië een eigen huis toegewezen in Houten. Toen zijn we samen naar een plantenasiel gegaan om zijn eerste plant uit te zoeken”, vertelt Misha. “Na afloop zaten we samen in mijn auto met een gigantische boom die uit de achterbak stak. Dat was zo maf.” Een ander moment dat hem bij is gebleven, vond plaats in de pipowagen. “Voor de aflevering over het thema pubers heb ik met een aantal bewoners naar muziek geluisterd in de pipowagen. Er werd van alles opgezet, van Eritrese rap tot Ali B. Het is gaaf om te zien dat muziek mensen zo verbindt.”

Een leerzaam project

Podcasts maken voor Radio Einstein vindt Misha behalve erg leuk ook ontzettend leerzaam. “Sommige verhalen die ik heb gehoord, hebben me uitgedaagd om anders naar de wereld te kijken. Veel dingen die wij vanzelfsprekend vinden, zijn dat niet overal.” Een gesprek dat Misha voerde met een jonge Syriër illustreert dit perfect. Misha vertelt: “Deze jongen vertelde dat hij zich hier zo thuis voelt omdat er vrede heerst. Gewoon over straat kunnen lopen zonder dreigende bombardementen: dat is voor hem bijzonder, terwijl wij niet anders gewend zijn.”

Misha hoopt dat Radio Einstein ook luisteraars aan het denken zet. “Veel Nederlanders vinden het lastig om het gesprek aan te gaan met nieuwkomers. Daardoor zijn er heel veel vragen die nooit gesteld worden. Terwijl ik heb gemerkt dat veel mensen hier júist graag hun verhaal delen. Daarom zouden we niet bang moeten zijn om elkaar met nieuwsgierigheid te benaderen!”

Lekker luisteren

Genoeg gelezen, tijd om te luisteren! Via de oranje button hieronder kun je direct de podcasts van Radio Einstein beluisteren via alle bekende podcastkanalen. Houd daarnaast de website en Facebook in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuws rondom Radio Einstein.

Radio Einstein is een initiatief van Stut Theater en theatergroep Vreemde Vis. Zij maken voorstellingen (en nu ook podcasts) van de levensverhalen van Utrechters van alle soorten en maten. Deze bijdrage wordt je aangeboden door Radio Einstein. Meer over Radio Einstein ontdekken?

Radio Einstein


Joseph Haydnlaan 2A, Utrecht

adv.