Utrechtse mysteries: welke naam krijgt Utrecht tijdens carnaval?

Door Anne-Meike van den Berg 10 februari 2018

Carnaval leeft vooral onder de rivieren en in Utrecht krijg je er maar weinig van mee. Tenzij je op Utrecht Centraal moet zijn, want daar struikel je over de verklede feestvierders die de trein naar het zuiden pakken. Heeft Utrecht dan ook geen andere naam tijdens carnaval…? Jazeker wel!

Het eerste mysterie is snel opgelost: tijdens carnaval heet Utrecht ‘Leemput’. Maar waarom in hemelsnaam die naam? Is hij verzonnen door een dronken feestvierder? Nou, nee. Leemput verwijst naar een Utrechtse heldin: Trijn van Leemput.

trijn-van-leemputte-utrecht
Foto: Het Utrechts Archief

Trijn van Leemput

Trijn was een verzetsheldin in de Tachtigjarige Oorlog. Er gaan verhalen dat ze in 1577 een grote groep vrouwen optrommelde om kasteel Vredenburg te molesteren. Waarom? Dat kasteel was lange tijd in handen van de Spanjaarden. Toen die bezetters eindelijk verdreven waren, wilden de Utrechters dat het Vredenburg werd gesloopt. Maar de Staten van Utrecht waren daar fel op tegen. Onder leiding van Trijn namen de vrouwen het heft in eigen hand en gingen ze het kasteel met bijlen, hamers en houwelen te lijf.

Strijden in (carnavals)kostuum

Tijdens de tocht naar het kasteel droeg Trijn een blauw schort en gebruikte ze een ragebol als vaandel. Tenminste, die verhalen gaan de ronde. Zouden ze om die verkleeddwang hebben gekozen om Utrecht tijdens carnaval om te dompelen in Leemput? Nee, dat zit weer anders.

Trijn is beschermvrouwe

Zo’n krachtige, pittige tante wilde de Utrechtse carnavalsvereniging (ja heus, die bestaat) maar al te graag als beschermvrouwe. Heldin Trijn van Leemput heeft trouwens een standbeeld aan de Oudegracht, ter hoogte van de Zandbrug. Ieder jaar wordt er tijdens carnaval een bloemenkrans om haar nek gehangen.

Mysterie opgelost!

Jahoor, alwéér een Utrechts mysterie opgelost. Heb jij er nog een? Laat het ons weten.

blauwe-pijlen-utrecht-wed

Utrechtse mysteries: wat doen die blauwe pijlen in de stad?

Je ziet nog eens wat als je een rondje door Utrecht loopt. Zo ontdekten wij op 't Wed een bl...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 4 februari 2018