Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat is het verhaal achter deze gigantische theepot?

Door Janine Guijt 18 mei 2019

Hij stond eerst altijd op het dak van Hoog Catharijne, maar sinds een jaartje of twee siert hij het dak van de parkeergarage bij het winkelcentrum. We hebben het natuurlijk over de reusachtige theepot. Het 7-meter hoge gevaarte is al zo’n vijf jaar dé eye-catcher op de route van het station naar de binnenstad. Wij vroegen ons af: ‘Wat is toch het verhaal achter die gigantische theepot? Waarom staat hij daar?’ en dus gingen we op onderzoek uit!

De theepot stond de afgelopen tijd uit het zicht, doordat er bouwketen voorstonden. Die werden deze week verwijderd, waardoor we de bekende theepot weer in zijn volle glorie kunnen bewonderen.

Kop thee tussen het bouwgeweld

Kunstenares Lily van den Stokker maakte het kunstwerk voor de tentoonstelling Call of the Mall die in 2013 plaatsvond. Het kunstwerk heeft een diepere betekenis dan je in eerste instantie zou denken. In het persbericht uit die tijd lezen we het volgende: ”Met dit werk verheerlijkt zij het intieme, alledaagse leven tussen al het bouwgeweld van het Stationsgebied en de zakelijke en commerciële wereld.”

Theepot uit de ruimte

Het kunstwerk heet Celestial Teapot en ook daar zit een diepe betekenis achter. De naam verwijst namelijk naar de theorie Russell’s Teapot van filosoof Bertrand Russell. Die theorie wordt soms ook wel eens Celestial Teapot genoemd, vandaar de naam van onze grote theepot. Russell deed in 1952 de volgende uitspraak: ”Als ik zou beweren dat er ergens in de ruimte een porseleinen theepot rondzwerft maar dat die te klein is om te zien, kan niemand mijn ongelijk bewijzen.” Op deze manier wilde hij het bestaan van God ter discussie stellen en betogen dat ieder vrij moet zijn te geloven wat hij of zij wil. Door de theepot gigantisch uit te vergroten, haalde Lily van den Stokker deze theepot als het ware uit de ruimte en naar de aarde.

Verhuizing

Het gevaarte stond jaren bovenop Hoog Catharijne, maar in 2015 werd het vanwege de verbouwing van het winkelcentrum verplaatst naar de parkeergarage. Of hij daar blijft staan, is nog niet duidelijk. CDA-raadslid Sander van Waveren vroeg Utrechters in oktober mee te denken over een eventuele nieuwe plek voor de theepot, maar het is nog niet bekend of deze er inmiddels is.

Meer mysteries

We hebben al heel wat Utrechtse mysteries opgelost, maar natuurlijk heeft de stad nog veel meer mysteries die vragen om een oplossing. Heb jij een brandende vraag? Laat het ons weten!

dikke-dries-utrecht-2

Utrechtse mysteries: wie is Dikke Dries?

Iedere Utrechter kent de naam Dikke Dries. Met maar liefst drie cafés (Ouwe Dikke Dries, Nieuwe Dikk...

Utrechtse mysteries: was Utrecht echt ooit de hoofdstad van Nederland?

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Oog in Al vandaan?

adv.