Utrechtse mysteries: wat is het kleinste huisje van Utrecht?

Door Anne-Meike van den Berg 12 augustus 2018

Klein is fijn, vinden wij, en dus vroegen wij ons af: wat is eigenlijk het kleinste huisje van Utrecht? Tijd om dit mysterie op te lossen!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het kleinste huis van de stad vind je aan de Oudegracht nummer 133. Dit piepkleine grachtenpandje stamt uit de 14e eeuw. Oorspronkelijk was het huis van hout gemaakt, zoals veel panden in die tijd. In de zijgevel kun je het houten skelet nog steeds goed zien zitten. In de 17e eeuw is de voorgevel van het kleine huisje versteend en nog een eeuw later is de huidige gevel erop gezet.

Het grachtenpandje was oorspronkelijk groter dan het nu is, maar in 1581 werd het in tweeën gedeeld. Wil je een kijkje nemen in het kleinste huis van Utrecht? Dan kan gewoon, want je vind er sieradenwinkel Pracht. Hoeveel vierkante meter het huis precies is, weten we trouwens niet.

Kleinste huis nummer 2

Er is nóg een huis dat de titel ‘kleinste huis van Utrecht’ verdient, namelijk het bijzondere stalen woonhuis aan de Kromme Nieuwegracht nummer 2. Dit huis is met 123 vierkante meter zeker niet de kleinste woning van Utrecht, maar het staat wel op het kleinste kavel van de stad. Het perceeloppervlakte is namelijk 13 vierkante meter. Doordat het huis verdeeld is over zeven verdiepingen, is er toch ruimte genoeg!

Het staalhuis stond laatst trouwens te koop, maar is inmiddels verkocht.

Foto: Funda.nl

Mysterie opgelost!

Zo, weer een Utrechts mysterie opgelost. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Lees ook:

straatnamen utrecht

Huh!? Waarom hebben al die Utrechtse straten opeens een nieuwe naam?

Wie wel eens een blik op een straatnaambordje werpt, kijkt waarsch...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 9 augustus 2018
paleis lofen utrecht (2)

Utrechtse mysteries: waarom staat er ‘Paleis Lofen’ op dit hek bij de Vismarkt?

Utrecht zou niet misstaan als decor in een spannende thriller vol onopgeloste raadsels. De s...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 22 juli 2018

Meer over

Mysteries