Utrechtse mysteries: waar komt de naam ‘Tivoli’ eigenlijk vandaan?

Door Anne-Meike van den Berg 8 juli 2018

Denk je aan Utrecht, dan denk je aan TivoliVredenburg. We zijn maar wat trots op het enorme poppodium in onze stad, maar we vragen ons wel iets af: waarom heet het eigenlijk Tivoli? Tijd om dit mysterie voor eens en altijd op te lossen!

De geschiedenis van Tivoli

We nemen je mee terug naar 1860, toen de Utrechtse ondernemer A.J. Abspoel Tivoli begon. Het was toen nog een park tegenover het Lucasbolwerk, met een houten koffiehuis waar concerten werden gegeven. Maar waarom noemde meneer Abspoel zijn park nou Tivoli? Daarvoor maken we een uitstapje naar Italië…

De tuinen van Villa d’Este

Tivoli
Villa d’Este in Tivoli, Italië. Foto: Wikimedia

Zo’n twintig kilometer van Rome ligt de plaats Tivoli. Al tijdens de Romeinse tijd was deze plek heel geliefd bij de Franse elite. Toen er een park in Parijs werd vernoemd naar de tuinen van de Villa d’Este (een groot paleis) in Tivoli, kreeg de naam van het Italiaanse plaatsje ook internationale bekendheid. Want wat er in de negentiende eeuw in Parijs gebeurde, dat wilde iedere andere stad ook. En dus aapte heel wat steden de Franse hoofdstad na en verschenen er opeens overal parken waar je lekker kon flaneren: Tivoli’s.

Een van de bekendste Tivoli’s staat in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In 1843 opende daar de deuren van amusementspark Tivoli en je kunt er nog steeds naar toe. Een paar jaar later kreeg ook Utrecht dus een eigen Tivoli. We doken trouwens al eens eerder in de geschiedenis van het Utrechtse poppodium:

Mysterie: waarom kennen sommige mensen park Lepelenburg als Tivoli Park?

Mysterie opgelost!

Zo, weer een Utrechts mysterie opgelost! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten, dan gaan we voor je op onderzoek uit.

Meer over

Mysteries