Utrechtse mysteries: wat gebeurt er in het stiltecentrum in Hoog Catharijne?

Door Redactie indebuurt Utrecht 24 februari 2019

Middenin het altijd drukke Hoog Catharijne vind je een heus stiltecentrum, om precies te zijn in het Godebaldkwartier op nummer 74. Deze plek bestaat al erg lang. Maar, wat gebeurt hier nou eigenlijk? We zochten het voor je uit!

Door: Vera Sleeman / Anne-Meike van den Berg

De geschiedenis van het stiltecentrum

Op de plek waar nu winkelcentrum Hoog Catharijne staat, zat vroeger een katholiek klooster van de kloosterorde ‘Zusters van de Eucharistie’. Bij dit klooster hoorde ook een kapel die 24 uur per dag, zeven dagen in de week open was. Door de bouw van Hoog Catharijne, halverwege de jaren ’70, moesten het klooster en de kapel verdwijnen. De zusters vonden het een kwalijke zaak dat deze plek verdween uit Utrecht en ze drongen er dan ook op aan dat in het nieuwe winkelcentrum een kapel zou komen. Dat werd het stiltecentrum. Sinds 1975 is deze plek open.

Tekst loopt door onder de foto

stiltecentrum hoog catharijne
De ontmoetingsruimte van het stiltecentrum. Foto: Vera Sleeman

Middagpauzeviering

Het stiltecentrum bestaat uit de ontmoetingsruimte en de kapel. Twee dagen in de week, op dinsdag en woensdag, kun je hier terecht. Op de dagen dat het stiltecentrum geopend is, is er om 12.45 uur een middagpauzeviering. Hier kun je dan een kaarsje aansteken, er wordt uit de Bijbel voorgelezen en er worden liederen gezongen onder begeleiding van een klein orgeltje. De ruimte is klein en intiem en er ligt een intentieschrift waar je je gebeden in kunt zetten of kunt opschrijven waar je dankbaar voor bent.

Op bezoek bij het stiltecentrum

Wij gingen langs bij het stiltecentrum en spraken daar met bezoekers en vrijwilligers. De vrijwilligers bieden een luisterend oor en nemen de tijd voor een ander. De motivatie om te helpen binnen het stiltecentrum ligt voornamelijk bij het feit dat de vrijwilligers er gelukkig van worden iets voor een ander te kunnen doen. Een van de vrijwilligers vertelt dat er laatst een dakloze bij hen kwam die niet wist waar hij moest slapen. “Wat wij doen is hem helpen, we geven hem bijvoorbeeld opties voor een overnachting. We zijn altijd, met elkaar, bezig voor een ander.”

We spreken ook met een bezoeker, die vertelt dat ze in het stiltecentrum goed tot rust kan komen. “Je ontmoet hier mensen, er is altijd een luisterend oor. Ik kom wekelijks langs.”

Wil je meer weten over het stiltecentrum in Hoog Catharijne? Bekijk dan de website.

Tekst loopt door onder de foto

stiltecentrum utrecht
Foto: Vera Sleeman

Mysterie opgelost!

Zo, weer een mysterie opgelost in Utrecht! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten.

Lees ook:

CU2030

Utrechtse mysteries: CU2030, waar staat dat nou eigenlijk voor?

Al zo lang wij ons kunnen herinneren wordt er in Utrecht gebouwd in het stationsgebied. Alle bouwpro...

Utrechtse mysteries: hoe komt bioscoop Springhaver aan die naam?

Utrechtse mysteries opgelost: waarom mogen USC’ers niet onder de Dom door lopen?

Meer over

Mysteries

adv.