Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat gebeurt er als je je fiets niet meer kunt vinden in de stalling op Utrecht CS?

Door Pauline Dons 24 november 2019

In alle haast probeer je ’s ochtends een plekje in de fietsenstalling te bemachtigen, omdat je op tijd moet zijn voor college, werk of de trein. Zodra je een plaats spot, parkeer je snel je fiets en haast je je in alle vroegte verder. Wanneer je ’s avonds terugkomt ontstaat er lichte paniek, want: waar heb je je fiets neergezet? Wij zochten voor je uit wat er gebeurt als je je fiets niet meer terug kunt vinden in de grootste fietsenstalling ter wereld.

Piepende banden, ringende bellen en duizenden fietsen: dat is hoe de grootste fietsenstalling ter wereld er ’s ochtends uitziet. Op de eerste verdieping klinkt het geluid van een scanner en er wordt vrolijk ‘goedemorgen’ gezegd tegen iedereen die zijn of haar fiets komt scannen. Julian Gerlagh is stallingsmedewerker bij de fietsenstalling aan het Stationsplein. Wat er volgens hem gebeurt wanneer je je fiets kwijt bent in de stalling? Volgens Julian hoef je niet bang te zijn: “We vinden je fiets 99 van de 100 keren weer terug. In alle haast is de fiets vaak in de verkeerde rij gezet”, vertelt hij.

Samen zoeken

“Meestal geven we het advies om in de avond terug te komen rond een uur of acht. Dan is de stalling veel leger en dat is een stuk makkelijker zoeken”, legt Julian uit. Kun je je fiets echt niet vinden? “Dan moet je aangifte doen bij de politie en wordt het verder met de NS afgehandeld.” Of Julian weleens heeft meegemaakt dat iemand zijn fiets kwijt is geraakt? “Ja, dat is gebeurd. Ik ben toen mee gaan zoeken, maar zodra er aangifte is gedaan, gaat het via de NS en dan horen wij daar niets meer van.” Volgens Julian blijven er veel fietsen achter in de fietsenstalling. “Fietsen krijgen eerst een label en als ze heel lang blijven staan worden ze afgevoerd. Ik denk dat er al zeker vijfhonderd fietsen zijn afgevoerd en dat er nu ook nog zo’n tweehonderd fietsen zijn achtergelaten.”

Praktische informatie

De fietsenstalling aan het Stationsplein is de grootste ter wereld. De betonnen stalling telt drie verdiepingen en is 350 meter lang. Op maandag 19 augustus is het tweede gedeelte van de fietsenstalling open gegaan. In 2017 werd het eerste deel geopend en toen was het al de grootste stalling van Nederland. Sinds augustus kunnen 12.500 fietsers hun fiets in de stalling parkeren en daarmee is de fietsenstalling in Tokio met bijna 10.000 plekken van de troon gestoten. Toch wordt de grootste fietsenstalling ter wereld nu al te klein. De gemeente is daarom op zoek naar 10.000 extra parkeerplekken.

Je kunt je voorstellen dat je tussen al deze fietsen gemakkelijk de jouwe kwijtraakt. Toch hoef je je volgens Julian geen zorgen te maken: “We gaan samen zoeken en eigenlijk vinden we je fiets altijd weer terug.”

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Wat doet die witte tent daar onder het bollendak op Utrecht CS?

Liep je de afgelopen dagen over het Stationsplein, dan heb je 'm vast gezien: de witte tent bij de i...

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Hoog Catharijne vandaan?

Utrechtse mysteries: wat doet deze pipowagen in Oog in Al?

Lees ook: 

Zo vind je je fiets terug in de grootste fietsenstalling ter wereld

Hoe je je fiets in de fietsentalling onder Utrecht CS parkeert, lieten we je al eerder zien. Maarja,...

Je fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld, zo ziet dat eruit

Fietsfile: de grootste fietsenstalling ter wereld verlaten? Achteraan aansluiten, graag

adv.