Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doet die oranje praatpaal op het Janskerkhof?

Door Pauline Dons 8 december 2019

Wanneer je op het Janskerkhof komt, kun je er bijna niet omheen. Sinds twee dagen staat er tegenover de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) namelijk een oranje praatpaal. Terwijl de bussen voorbijrazen, spat het object van het straatbeeld. Maar, wat doet die oranje praatpaal daar precies? Wij gingen op onderzoek uit en bezochten de paal waar we toevallig Paul Hohner (28), initiatiefnemer van de praatpaal, tegen het lijf liepen.

Paul is kunstenaar en samen met de gemeente Utrecht initiatiefnemer van het project. Wanneer hij op de oranje knop drukt, komt er een stem uit de luisterpaal: “Goedemiddag, dit is de Utrechtse luisterpaal. Je spreekt met Niels.” Wanneer je een gesprek voert met de paal kun je Niels aan de lijn krijgen, maar ook Paul belt weleens met Utrechters die op het Janskerkhof staan. “Het is een soort roulette. Je weet niet welk gesprek je in gaat en je wordt eigenlijk steeds de wereld van iemand anders ingezogen”, lacht Paul. “Je praat met een totale vreemde en omdat je geen face-to-face gesprek voert, wordt de drempel om persoonlijke dingen te vertellen lager”, legt hij uit. “Zo ontstaan er vaak hele maffe of persoonlijke gesprekken.”

Tekst gaat verder onder de foto

praatpaal janskerkhof utrecht
Paul is kunstenaar en initiatiefnemer van de praatpaal / Foto: Pauline Dons

Nieuwsgierige mensen

Maar, wat doet die oranje praatpaal op het Janskerkhof eigenlijk? “We willen de inwoners van Utrecht meer inspraak geven. Mensen drukken vaak uit nieuwsgierigheid op de knop en wij stellen dan een paar vragen. Soms ontstaat er dan een gesprek dat een uur duurt”, vertelt Paul. Waar het in zo’n gesprek dan over gaat? Paul lacht: “Soms heb je het even over de kleinkinderen, maar er komen ook serieuze onderwerpen aan bod. Van zorgen over de groei van daklozen, duurzaamheid en eenzaamheid tot een gezond voedselaanbod in de stad, plekken voor hangjongeren en bankjes voor ouderen.” De telefonisten komen allemaal van de kunstacademie en geven je eerst een stelling. “Op de vraag of er iets is waar we rekening mee moeten houden in de binnenstad, krijgen we vaak te horen wat er echt bij mensen op hun hart ligt.”

Op het Janskerkhof

Waarom de paal op het Janskerkhof staat? “De vragen gaan over de binnenstad en het Janskerkhof is een centraal punt. De Neude ook, maar daar is het drukker, dus hier staat de paal beter.” Op de Mariaplaats en op de Twijnstraat voor de Albert Heijn zijn nog twee soortgelijke palen te vinden. “We staan op drie plekken om zoveel mogelijk mensen te spreken.” En wat gebeurt er dan met alle informatie? “Het is belangrijk om te horen wat mensen willen en alle informatie wordt gebruikt voor de omgevingsvisie. Je komt soms op een idee waar niemand aan heeft gedacht, maar wat soms een hele simpele oplossing is en niet veel geld kost”, vertelt Paul. “Voordat je iets gaat bouwen wil je natuurlijk weten of mensen er op zitten te wachten en daarvoor is deze luisterpaal.”

Tekst gaat verder onder de foto

praatpaal janskerkhof utrecht
Tot en met donderdag 12 december vind je de praatpaal op het Janskerkhof / Foto: Pauline Dons

Serieuze gesprekken

Naast de vele serieuze gesprekken, beginnen hangjongeren soms ook te schelden wanneer ze op de knop van de praatpaal drukken, maar Paul kan erom lachen: “Als je begint over een voetbalkooi dan haakt een van de zes uit de groep aan en voor je het weet ben je dan toch een serieus gesprek aan het voeren met de hele groep.” Paul: “Dat heeft ook weer een voordeel, want zo hoor je dus van een groep, die je normaal nooit spreekt. Zij komen namelijk niet op een buurtbespreking of een wijkavond en ze gaan ook niet met de gemeente praten over wat zij willen.” Zo zorgt de praatpaal op het Janskerkhof voor oplossingen die alleen jongeren, ouderen of daklozen kunnen bedenken.

Je vindt de luisterpaal tot en met 12 december op het Janskerkhof. Tussen 10.00 uur en 20.00 uur praat je met Niels, Paul of een van hun andere collega’s over de toekomst van de binnenstad.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Wat doet die witte tent daar onder het bollendak op Utrecht CS?

Liep je de afgelopen dagen over het Stationsplein, dan heb je 'm vast gezien: de witte tent bij de i...

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Hoog Catharijne vandaan?

Utrechtse mysteries: wat doet deze pipowagen in Oog in Al?

Meer over

Mysteries

adv.