Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doet die koe daar in de Willemstraat?

Door Janine Guijt 16 februari 2020

De redactie van indebuurt Utrecht is regelmatig in de Willemstraat te vinden. Vooral omdat de koffie van Black Brew toch echt beter smaakt dan die uit de automaat hier op kantoor, maar ook omdat dit stokoude straatje een fijne plek is om een frisse neus te halen. Toen we laatst door de Willemstraat liepen, viel onze blik op de gevelsteen aan het pand op nummer 52. Daarop staan een koe en een oud-Nederlandse tekst afgebeeld. Wat die steen daar doet? Dat zochten we voor je uit.

Uit 1660

Leuk feitje: de gevelsteen stamt uit 1660 en blijkt daarmee één van de oudste elementen uit Wijk C. te zijn, aldus het AD Utrechts Nieuwsblad. De steen is in dat jaar geplaatst door de toenmalige bewoner van het pand, genaamd Peter Valentijn, vermoedelijk een slager. In 1909 werd het huis gerenoveerd en kwam er een andere slager in. Volgens het Utrechts Geveltekenfonds heeft hij de opdracht gegeven om het tweede jaartal aan te brengen. Op de gevelsteen staat ook een Middeleeuws spreekwoord: ‘Begin heeft een goet behagen, het ent sal de last dragen’. Vrij vertaald betekent dit: ‘aan iets beginnen is leuk, maar de moeilijkheden komen vooral tegen het eind’. Weer eens wat anders dan de motiverende en optimistische quotes die je tegenwoordig overal en nergens tegenkomt…

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: AD Utrechts Nieuwsblad / © Geveltekenfonds

Nieuw jasje

De afbeelding en tekst waren jarenlang slecht te zien, maar in 2018 werd de steen gerestaureerd. De restaurator heeft de gevelsteen met lijnolieverf beschilderd, waardoor de tekst nu weer goed leesbaar is. Vandaar dat het ding er nog zo goed uitziet voor zijn leeftijd.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: indebuurt Utrecht

Nog meer koeien

Je komt trouwens nog meer koeien tegen in Wijk C. Niet alleen in de straatnamen, maar ook aan de gevels, zoals deze koeienkop dat aan het pand van nummer 55 (koffiezaak Black Brew) prijkt. Wat het ding daar doet? Wij hebben (nog) geen idee, maar als jij het wel weet, laat van je horen!

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Utrechtse mysteries: wat doen de letters ‘Imagine’ daar boven op de Rabobank?

Fiets je 's avonds laat of 's morgens vroeg langs het Zilvergebouw aan de Croeselaan en kijk je omho...

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Hoograven vandaan?

Utrechtse mysteries: hoe komt Kanaleneiland aan zijn naam?

Utrechtse mysteries: waarom zijn de Utrechtse werfkelders zo bijzonder?

Utrechtse mysteries: hoe is de Oudegracht ontstaan?

adv.