Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doet die gouden courgette daar in de binnenstad?

Door Bonnie Dekkers 18 februari 2020

Op donderdag 13 februari stond er ineens een grote gouden courgette in onze binnenstad. Wat die courgette daar doet? Wij zochten het voor je uit! Het blijkt te gaan om Kevin: een bronzen courgette die op een sokkel ligt voor het Centraal Museum. Kevin is gemaakt door de Engelse kunstenaar Sarah Lucas en hoort bij de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen. 

De courgette trekt veel bekijks van voorbijgangers en wordt dan ook regelmatig betast en gefotografeerd. Want zeg nou zelf: hoe vaak kom je nog een meterslange gouden courgette in het echt tegen? De courgette aan het Nicolaaskerkhof staat voor groei en vruchtbaarheid, passend bij het werk van de kunstenaar dat vaak als confronterend, feministisch én humoristisch wordt gezien.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Utrecht

De tranen van Eros

Seks, fetisjisme en taboes zijn thema’s die de Utrechtse surrealist Joop Moesman ontzettend boeiden. Surrealisme staat bekend als een beweging van mannelijke kunstenaars, waarbij je kunt denken aan namen als Dali, Magritte en Ernst. Tijdens de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen draait het om vrouwen. Het Centraal Museum laat bezoekers kennis maken met het werk van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde en de veranderde hedendaagse maatschappij. Moesman had een obsessie met vrouwen en seks; deze onderwerpen zijn dan ook vertrekpunt van de tentoonstelling. De tranen van Eros is tot en met 24 mei te zien in het Centraal Museum.

Meer informatie over de tentoonstelling lees je op het AD Utrechts Dagblad.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Utrechtse mysteries: wat doet die koe daar in de Willemstraat?

De redactie van indebuurt Utrecht is regelmatig in de Willemstraat te vinden. Vooral omdat de koffie...

Utrechtse mysteries: wat doen de letters ‘Imagine’ daar boven op de Rabobank?

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Hoograven vandaan?

Utrechtse mysteries: hoe is de Oudegracht ontstaan?

adv.