Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doet die gigantische champignon daar in Lunetten?

Door Janine Guijt 10 januari 2021

Kom je uit Lunetten en spreek je voor een wandeling in eigen wijk af met een vriend, dan is de kans groot dat je aan diegene vraagt: ‘Zien we elkaar bij de champignon?’. Heb je het tegen een Lunettenaar (Lunettenees? Lunetter?), dan weet diegene precies welke locatie je bedoelt. Spreek je iemand die de wijk niet zo goed kent, dan is de kans groot dat de wenkbrauwen van diegene flink wat centimeters omhoog schieten. Eh… welke champignon precies? Nou, het gigantische gevaarte dat sinds 2000 de kruising tussen de Simplonbaan en de Lunettenbrug siert, natuurlijk! Maar wat doet het ding daar eigenlijk?

Een bord met natuurinformatie op Utrecht Centraaleen UFO op het dak van de Inktpoteen hartverwarmende boodschap in lichtletters: wandel je door Utrecht, dan kom je nog eens wat tegen. Wat de hiervoor genoemde voorbeelden én de champignon in Lunetten met elkaar gemeen hebben? Het zijn stuk voor stuk kunstwerken in de openbare ruimte.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Wikipedia

Champignon? Of toch een tempel?

Vóór de champignon, stond er een negen meter hoge piramide op de kruising. Het ding was daar in 1978 neergezet. In 1994 was het kunstwerk zo ernstig verroest dat het bijna uit elkaar viel. Het werd in 1994 weggehaald met de belofte dat er een nieuw kunstwerk zou komen en dat de wijkbewoners mochten kiezen welke. Dat werd de champignon, gemaakt door kunstenaar Rob Birza.

Tekst loopt door onder de foto.

De piramide die tot 1994 in Lunetten stond. Foto: Het Utrechts Archief.

Rob kreeg van de gemeente de opdracht om een herkenningspunt voor de wijk Lunetten te creëren. Het resultaat heet ‘Temple of Boom’, al noemen de meeste Utrechters het ‘De Champignon’ of ‘De Paddenstoel’. Het beeld bestaat uit twee delen. Het onderste deel dat de sokkel vormt heeft zowel de vorm van de bekende ANWB-wegwijzer – bekend als de ‘paddenstoel’ – als die van een Incatempel. Het bovenste deel lijkt misschien het meest op een champignon, maar je kunt er ook een lamp in zien. En dat is het feitelijk ook: ’s nachts schijnt er licht uit de bol. Waarom de letters in spiegelbeeld staan? Zodat je, wanneer je Lunetten uitrijdt, in je achteruitkijkspiegel de naam van de wijk ziet.

Dansen in de paddenstoel

Het werk van Rob Birza moet inwoners duidelijk de wijk Lunetten in wijzen en zorgen voor licht in de wijk, maar waarom heet het Temple of Boom? In een interview met Hallo! Lunetten, een magazine gemaakt door wijkbewoners, vertelt Rob Birza dat je die naam niet te serieus moet opvatten. “Het lijkt toch net een tempeltje? Boom of boem slaat op de akoestiek. Dat galmt enorm binnen! Bij de opening dansten mensen erin.” Hoewel de tempel bij de opening in 2000 dus te betreden was, zit de deur met tralies doorgaans op slot. Het schijnt dat Rob Birza en de gemeente Utrecht een sleutel hebben.

Mysterie opgelost!

Zo, weer een mysterie minder in Utrecht! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten.

Lees ook:

Utrechtse mysteries: waarom heeft station Utrecht Overvecht een glijbaan?

Pak je vanaf Utrecht Overvecht de trein en ben je net wat te laat van huis vertrokken? Dan kun je na...

Utrechtse mysteries: wat is het verhaal achter dit opvallende huis?

Utrechtse mysteries: waarom ligt er aan de Oudegracht een steen aan de ketting?

Utrechtse mysteries: waarom verschijnt er ’s avonds een lichtshow inclusief mysterieuze uil op dit gebouw?

Utrechtse mysteries: waarom heeft het wapen van Utrecht soms een andere kleur?

Meer over

Mysteries

adv.