Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doen die pixelige ‘monstertjes’ in de Herenstraat?

Door Janine Guijt 18 oktober 2020

Je ziet nog eens wat als je omhoog kijkt. Zo ontdekten wij tijdens een wandeltocht door de stad deze monstertjes (autootjes? ruimtewezens?) in de Herenstraat. Tijd om uit te zoeken wat ze daar doen!

herenstraat-utrecht-3-1Een oproepje op Instagram levert een eerste aanwijzing op: iemand reageert met #invaderwashere. Zoeken we op die hashtag, dan krijgen we streetart van over de hele wereld te zien. Alle pieces lijken inderdaad verdomd veel op onze Utrechtse monstertjes en zijn dus blijkbaar gemaakt door één en dezelfde artiest: Invader.

Space Invaders

Invader is inderdaad het pseudoniem van een Franse straatkunstenaar. De naam ‘Invader’ komt van het het arcadespel Space Invaders uit 1978. Het werk van de kunstenaar is dan ook geïnspireerd op karakters uit oude videospelletjes. Hij maakt deze kunstwerkjes met vierkante, keramische tegeltjes: pixels. Sinds 1998 verspreidt Invader zijn street art over de hele wereld. Het project heet Space Invaders en zelf zegt de kunstenaar er dit over:

“It is first of all about liberating Art from its usual alienators that museums or institutions can be. But it is also about freeing the Space Invaders from their video games TV screens and to bring them in our physical world.”

Tekst gaat verder onder de post.

Spotted the invader ?••• . . . #spaceinvaders #invaderwashere #invaderwasherehk

Een bericht gedeeld door natalli wan (@natalli_wanhc) op

Invaders take over the world

KBTR De Utrechtse Kabouter_01Je vindt de pixelige kunstwerkjes inmiddels in meer dan 79 steden en meer dan dertig landen. De kunstenaar houdt zelf een kaart bij van waar zijn werk allemaal te zien is. Komen we meteen bij het volgende mysterie: Utrecht staat namelijk niet op de kaart. Hoe dat kan? Nou, waarschijnlijk zijn de monstertjes in de Herenstraat niet gemaakt door Invader zelf, maar door iemand anders. Space Invaders is namelijk een soort epische beweging geworden waar iedereen aan meedoet. Invader zelf vindt dat overigens alleen maar prachtig.

Wie de man achter Invader is, weten trouwens maar een paar mensen. De kunstenaar draagt altijd een masker en werkt meestal ’s nachts. Doet ons dan weer denken aan onze eigen graffitiheld: KBTR!

Mysterie opgelost!

Heb jij ook iets vreemds gezien toen je door Utrecht liep? Laat het ons weten, we helpen je maar al te graag om jouw mysterie te ontrafelen!

Utrechtse mysteries: wat gebeurt er in dit opvallende gebouw aan de Mariaplaats?

Er zijn van die gebouwen in de Utrechtse binnenstad waar je al talloze keren voorbij bent gelopen, m...

Utrechtse mysteries: wat is het oudste café van Utrecht?

Utrechts mysterie: wat doen al die parkieten in onze stad?

Mysterie: waarom komt Utrecht voor in Monopoly en andere steden niet?

Utrechtse mysteries: wat betekent EKKO?

Utrechtse mysteries: hoe heet ‘dat gebouw met die gekleurde vakjes’ bij Hoog Catharijne?

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt Utrecht.

Meer over

Mysteries

adv.