Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: wat doen die letters ‘COURAGE’ daar aan de Vondellaan?

Door Janine Guijt 20 oktober 2019

Kom je vaak in de buurt van Rotsoord en Vaartsche Rijn, dan ken je ze ongetwijfeld: de rood-met-witte letters die samen het woord ‘COURAGE’ vormen. De kapitalen prijken op de gevel van bedrijvencentrum Rudolf Magnus aan de Vondellaan, maar waarom eigenlijk? Wij zochten het voor je uit én hebben helaas ook minder leuk nieuws over de letters…

’26 juni 2015. Vandaag was het uur van de waarheid. Courage ging het dak op.’ Dat lezen we op de website van Mark van den Ham, de ontwerper van de letters. “Het is ongelofelijk om te zien hoe dit idee – ontsproten in mijn brein – tot een 9 meter breed kunstwerk is gerealiseerd. Het lettertype, de spatiëring, de kleuren, alles klopt. Natuurlijk hebben we op details het plan aangepast aan de mogelijkheden die er waren. Maar de boodschap staat als een huis.”

Aanmoediging

De letters werden destijds langs het parcours van de proloog van de Tour de France gehangen en zijn bedoeld als aanmoediging van de renners. “Courage is voor de renners die via de Vondellaan richting Parijs koersen, hun weg zal nog de nodige hobbels kennen”, aldus Mark. “Maar Courage is zeker ook voor alle Utrechters, voorbijgangers, fietsers, voorbij rijdende treinreizigers, vaders, moeders, zonen en dochters. Iedereen kan op een bepaald moment wel Courage gebruiken.”

Bye-bye courage

Het kunstwerk zou eigenlijk zes weken blijven hangen, maar dat zijn vier jaar geworden. We zouden hier graag ‘and counting’ aan toe willen voegen, maar helaas… De directeur van bedrijvencentrum Rudolf Magnus, Paul Barendregt, vindt het tijd om het kunstwerk weg te halen, lezen we op Nu.nl. De letters worden komende week al verwijderd, op 24 oktober om precies te zijn.

Hebben?

Zowel de kunstenaar als het bedrijvencentrum heeft geen ruimte om het werk op te bergen. Het is dus nog niet bekend wat er mee gaat gebeuren. Heb jij nog ruimte over en lijkt zo’n reusachtige aanmoediging aan de muur je wel wat? Dan kun je contact opnemen met Rudolf Magnus.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Utrechtse mysteries: waar is deze rebus uit de Lange Nieuwstraat gebleven?

Liep je tussen 1991 en 2017 in de Lange Nieuwstraat dan was de kans groot dat je een tijdje stilston...

Utrechtse mysteries opgelost: wie is deze lieve viervoeter langs de Singel?

Utrechtse mysteries: wat is de betekenis achter deze bordjes in Utrecht?

Utrechtse mysteries: hoe komen de zalen van TivoliVredenburg aan hun naam?

Meer over

Mysteries

adv.